Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund George Soros έχασε σχεδόν 1 δισ. δολ. εξαιτίας της ανόδου του αμερικανικού χρηματιστηρίου το οποίο έλαβε ώθηση από την απρόσμενη προεδρική εκλογή του Donald Trump.

Ωστόσο ο Stanley Druckenmiller, πρώην συνεργάτης του κ. Soros που τον βοήθησε να βγάλει κέρδος 1 δισ. δολ. ποντάροντας κατά της στερλίνας το 1992, είχε προβλέψει την πρόσφατη άνοδο και τη συσσώρευση αξιοσημείωτων κερδών, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στην Wall Street Journal.

Οι αποκλίνουσες προσδοκίες των δύο traders, αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και γνωστοί επενδυτές, έπειτα από την νίκη-έκπληξη του Donald Trump. Πολλοί εμπειρογνώμονος είχαν προβλέψει μία κατρακύλα των μετοχών στον απόηχο των εκλογών, αλλά αντιθέτως ο δείκτης Dow Jones σκαρφάλωσε 9,3% υψηλότερα.

Ο κ. Soros επέστρεψε πέρυσι στο Soros Fund Management, που διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολ. εκ μέρους του ιδίου και της οικογένειάς του. Δέλεαρ για την επιστροφή του στην ενασχόληση με τις συναλλαγές ήταν οι ευκαιρίες για κέρδη που έβλεπε ενόψει, καθώς ανέμενε οικονομικά προβλήματα.

Ο δισεκατομμυριούχος ήταν αρχικά επιφυλακτικός και υιοθέτησε μία πιο bearish στάση αμέσως μετά την εκλογή του Trump, όπως αναφέρουν άτομα με γνώση του θέματος. Η στάση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη καθώς το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο αισιοδοξώντας ότι οι πολιτικές του Trump θα ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και τη συνολική οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις θέσεις διαπραγμάτευσης του Soros υπέστησαν απώλειες, που προσέγγισαν το 1 δισ. δολάρια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο μεγαλοεπενδυτής προσάρμοσε τις θέσεις του και εξήλθε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς από πολλά bearish "στοιχήματα" που είχε λάβει, αποφεύγοντας περαιτέρω απώλειες, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η εταιρεία του Soros σημείωσε καλύτερη επίδοση, καταγράφοντας κέρδη πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές από μακροχρόνιες επενδύσεις σε τομείς που περιλαμβάνουν τον βιομηχανικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα κέρδη αυτά βοήθησαν το Soros Fund Management να σημειώσει ετήσια κέρδη ύψους 5%.