Τραγωδία δίχως τέλος. Στους 5.021 φτάνουν πλέον οι νεκροί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί στη γείτονα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3.419.
Ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.
Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD (Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), δήλωσε νωρίτερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτήρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό.
Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων σε ορισμένες περιοχές τα σωστικά συνεργεία ακόμα δεν έχουν φθάσει, ενώ η βοήθεια είναι ανεπαρκής.
Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.
Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.
Ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές αυτές αναμένεται να αυξηθεί "δραματικά", σύμφωνα και πάλι με τους διασώστες.
Μάχη με το χρόνο και με τις πολικές θερμοκρασίες για τον εντοπισμό επιζώντων
Εντωμεταξύ, οι διασώστες δίνουν μάχη με τη δυνατή βροχή, το χιόνι και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες καθώς δίνουν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η έλλειψη συντονισμού, αλλά και οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών που φθάνουν από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε ομάδα επιλέκτων των ΕΜΑΚ μαζί με τον Ευθύμιο Λέκκα για να συνδράμει στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.
Μετά από διεθνή έκκληση για βοήθεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 45 χώρες έχουν προσφέρει υποστήριξη, με την αποστολή ειδικών ομάδων διάσωσης, σκύλων ανίχνευσης και εξοπλισμό, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.
Όμως ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε τρία αεροδρόμια σε όλη την Τουρκία, δημιουργώντας και νέες δυσκολίες στην άφιξη των ομάδων διάσωσης στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και την παράδοση των πακέτων βοήθειας.
Οι καιρικές συνθήκες και το μέγεθος της καταστροφής καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των ομάδων βοήθειας στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα, προσθέτοντας ότι τα ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν τη Δευτέρα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Ισχυρές χιονοθύελλες έπληξαν πρόσφατα τμήματα της Συρίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του CNN Χέιλι Μπρινκ, και από την Τετάρτη οι ήδη χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Οι διασώστες σε ορισμένες περιοχές σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα αναζητώντας επιζώντες, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται κάνοντας τις συνθήκες επικίνδυνες.
Στην τουρκική πόλη Osmaniye, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τους διασώστες να ψάξουν στα χαλάσματα για επιζώντες.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από το φονικό σεισμό έχουν μείνει άστεγοι και αναγκάστηκαν να περάσουν την πρώτη νύχτα σε συνθήκες παγωνιάς δίπλα στα ερείπια χιλιάδων σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Τουλάχιστον 5.606 κατασκευές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού και τις επόμενες ώρες, ανέφερε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD). Το κρατικό νοσοκομείο Iskenderun στην ομώνυμη πόλη ήταν ανάμεσά τους, δήλωσε ο Koca, ο υπουργός Υγείας.
«Προσπαθούμε να σώσουμε το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς εκεί», πρόσθεσε. «Αυτού του είδους οι καταστροφές μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με αλληλεγγύη»