Πέμπτη
03 Ιουλίου 2024

Όμοιος ομοίω: Φιλοφρονήσεις μεταξύ Πούτιν και Κιμ - Φλογερή φιλία, είπε ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας

Πλανήτης

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα εισέρχονται σε μια «νέα εποχή ευημερίας», διαβεβαίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της συνάντησής του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, υποσχόμενος την ενίσχυση της «φλογερής φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας εισέρχονται σε μια νέα εποχή νέας και μεγάλης ευημερίας, η οποία είναι αδύνατο να συγκριθεί ακόμα και με αυτή την περίοδο των σοβιετοκορεατικών σχέσεων του περασμένου αιώνα», δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση της ομιλίας του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «έτοιμο» ένα «νέο θεμελιώδες έγγραφο» που θα πλαισιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.

«Σήμερα είναι έτοιμο ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο το οποίο θα θέσει τις βάσεις των μακροπρόθεσμων σχέσεών μας», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, και διαβεβαίωσε πως η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ «προχώρησαν ελαφρώς» στην ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε εξάλλου τον Κιμ να επισκεφθεί τη Μόσχα, μετέδωσαν επίσης τα ρωσικά πρακτορεία.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ και πάλι», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη υποδεχθεί δύο φορές τον Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή, τον Απρίλιο 2019 και το Σεπτέμβριο 2023. «Ελπίζω πως η επόμενη συνάντησή μας θα λάβει χώρα στη Ρωσία, στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα στο βορειοκορεάτη ηγέτη ότι «εκτιμά την υποστήριξη» της Βόρειας Κορέας προς τη ρωσική πολιτική.

Συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα υπέγραψαν Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν

Συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης υπέγραψαν σήμερα στην Πιονγιάνγκ ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ρώσο πρόεδρο σε δηλώσεις του να διευκρινίζει, σύμφωνα με το TASS, ότι η συμφωνία προβλέπει «την αμοιβαία παροχή βοήθειας στην περίπτωση επιθετικής ενέργειας σε βάρος οποιουδήποτε εκ των δύο μελών της».

Κατά τον Πούτιν η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας με την Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η συμφωνία είναι αμυντικής και ειρηνικής φύσης, συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τον οποίον η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες στέκονται απέναντι στα κράτη που επιβάλουν κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με το TASS η συμφωνία θα αντικαταστήσει συνθήκες που είχαν υπογραφεί το 1961 και το 2000-2001 με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ να εξηγεί ότι «η νέα συμφωνία έγινε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την περιοχή».

Νωρίτερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διαβεβαιώσει τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Τα δώρα που αντάλλαξαν

Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν δώρα.

Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος προσέφερε στον Κιμ ένα δεύτερο ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο πολυτελείας Aurus, καθώς και ένα σερβίτσιο τσαγιού.

Αναφορικά με τα δώρα που προσφέρθηκαν στον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο Ουσάκοφ ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο Πούτιν δέχθηκε έργα τέχνης που τον αναπαριστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ωραία δώρα. Είναι παραλλαγές απεικονίσεων, όλες πολύ καλλιτεχνικές, ανάμεσα στις οποίες προτομές».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 3 Ιουλίου

Γεγονότα 1608: Ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ιδρύει την Πόλη του Κεμπέκ (Καναδάς) 1824: Απόβαση του ελληνικού στόλου στα Ψαρά, απελευθέρωση της νήσου. 1826: Ο ...

Η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις Εκλογές στη Γαλλία - Στηρίζει επίσημα τη Λεπέν

Τη Μαρίν Λεπέν στηρίζει και επισήμως η Ρωσία ενόψει του δεύτερου γύρου των Βουλευτικών Εκλογών της Γαλλίας. Αυτό έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανάρτηση του στα...

Φόρτωση άρθρων...