Ο «Μίλτον» ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 - το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Ο κυκλώνας Μίλτον βρισκόταν νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος) σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Το NHC προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξή του και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Οι αυτοκινητόδρομοι στην ανατολική αυτή πολιτεία είναι μποτιλιαρισμένοι και σε ορισμένα βενζινάδικα τελειώνουν τα καύσιμα, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση στους κατοίκους που επιλέγουν να μείνουν στις λεγόμενες «ζώνες εκκένωσης». «Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως υπερβολή: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μία από αυτές τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN

Η Ελίν ήταν ένα «wake-up call», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πιθανή απειλή που φέρνει ο κατηγορίας 5 τυφώνας Μίλτον είναι «κυριολεκτικά καταστροφική».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν. «Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.