Tην αποφασιστικότητα και την ενότητα των συμμάχων να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία ανέδειξαν οι ηγέτες των χωρών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ωστόσο, απέφυγαν ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διαφορά προσέγγισης, όπως σε σχέση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus ή την παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση είναι απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την ελευθερία στην Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ, ισχύει ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην συνοχή μας. Ειδικά στις τρεις χώρες μας αναλογεί αυξημένη ευθύνη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς και ανακοίνωσε την «άμεση» αποστολή περισσότερων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τη δημιουργία μιας «συμμαχίας νέων δυνατοτήτων» στο πλαίσιο του σχήματος του Ραμστάιν, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα πυρομαχικά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις -με συνεργασίες και εντός Ουκρανίας.
«Βλέπετε, και οι τρεις το εννοούμε πραγματικά όταν μιλάμε για στήριξη της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, ενώ οι τρεις ηγέτες ένωναν τις γροθιές τους μπροστά στις κάμερες.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «ξέρει καλά ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω μας» και, με το βλέμμα στη Μόσχα, σημείωσε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την στήριξη της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να στέκουμε ενωμένοι στο πλευρό των Ουκρανών».
«Μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι στην Ουκρανία διακυβεύεται η ασφάλεια και το μέλλον μας» τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν και προσέθεσε ότι «αποτελεί κοινή βούληση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειάζεται και να εμποδίσουμε τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο». «Μιλήσαμε σήμερα με μια φωνή, κυρίως για τις χώρες μας και για την ασφάλεια της ηπείρου μας υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι «οι κακοήθεις φήμες για διαφωνίες μεταξύ μας δεν ισχύουν».
Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, ερωτώμενος σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφράσει τελευταία το Βερολίνο και το Παρίσι, δήλωσε ότι «και οι δυο ηγέτες έχουν τη θέση τους και θεωρώ ότι θα παραμείνουν σε αυτήν».
Πάντως, πέρα από το μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης ως προς τη γενική κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της Ουκρανίας, είναι γεγονός ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν διαφορετική προσέγγιση ως προς το καίριο ζήτημα της αποστολής ή μη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατ' επέκταση στρατιωτών επί ουκρανικού εδάφους.
Μόλις χθες, παρατηρεί η Deutsche Welle, ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας στο δίκτυο ΤF1, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», διευκρινίζοντας ότι η αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί βέβαια ζητούμενο στην παρούσα φάση, παρά μόνο θεωρητικό σενάριο, που σε έναν πόλεμο δεν πρέπει να αποκλείεται.
Πριν από λίγες μέρες, από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου από το βήμα της γερμανικής Βουλής την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία -κάτι που θα απαιτούσε και την αποστολή Γερμανών στρατιωτών- τονίζοντας την ευθύνη του να μην εμπλακεί η Γερμανία σε έναν πόλεμο.
Όσο για την Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, αν και φαίνεται πιο κοντά στις θέσεις Μακρόν, από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός της επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Γερμανοί αναλυτές πάντως συνεχίζουν να βλέπουν στο βάθος τη διαπάλη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τον ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει ευρωεκλογών και κρίσιμων αποφάσεων τα επόμενα χρόνια.
Ισραήλ: Η Χαμάς σκότωσε του αμάχους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
Τουρκία: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε βύθιση σκάφους με μετανάστες
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις