Οι αντάρτες της Συρίας τα ξημερώματα έφτασαν στη Δαμασκό και λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, με το γεγονός να μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.

Ένα αεροπλάνο της Syrian Air απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού περίπου την ώρα που η πρωτεύουσα καταλαμβανόταν από τους αντάρτες, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Flightradar.

Το αεροπλάνο πέταξε αρχικά προς τα παράλια της Συρίας, προπύργιο των Αλαουιτών του Άσαντ, αλλά στη συνέχεια έκανε μια απότομη στροφή 180 μοιρών και πέταξε για λίγα λεπτά προς την αντίθετη κατεύθυνση πριν εξαφανισθεί από τον χάρτη.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο αυτό.

Δύο συριακές πηγές είπαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Άσαντ να σκοτώθηκε σε αεροπορική συντριβή, καθώς αποτελεί μυστήριο γιατί το αεροπλάνο έκανε απότομη στροφή 180 μοιρών και εξαφανίσθηκε από το χάρτη.

«Εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, πιθανόν να έσβησαν το transponder, αλλά πιστεύω πως είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να καταρρίφθηκε το αεροπλάνο», είπε μία συριακή πηγή χωρίς να επεκταθεί.

Ο επικεφαλής της κύριας συριακής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης στο εξωτερικό, της Χάντι αλ Μπάχρα, δήλωσε πως η Δαμασκός είναι πλέον «χωρίς Μπασάρ αλ Άσαντ».

Οι αντάρτες έφτασαν στη Δαμασκό και ανακοίνωσαν ότι ανέτρεψαν το καθεστώς

Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε σήμερα τους αξιωματικούς ότι το καθεστώς Άσαντ έλαβε τέλος, δήλωσε στο Ρόιτερς Σύρος αξιωματικός.

Όμως ο συριακός στρατός ανακοίνωσε αργότερα πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον «ομάδων τρομοκρατών» στις πόλεις Χάμα και Χομς, καθώς και στα περίχωρα της Ντεράα.

Ο Άσαντ αναχώρησε αεροπορικώς από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό νωρίτερα σήμερα, είπαν στο Ρόιτερς δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, ενώ οι αντάρτες δήλωσαν ότι μπήκαν στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για ανάπτυξη του στρατού.

«Γιορτάζουμε μαζί με το συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων μας και της απελευθέρωσής τους από τις αλυσίδες τους και της ανακοίνωσης του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», είπαν οι αντάρτες, αναφερόμενοι σε μια μεγάλη στρατιωτική φυλακή στα περίχωρα της Δαμασκού όπου η συριακή κυβέρνηση είχε φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με αυτοκίνητα και πεζή σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού φωνάζοντας «Ελευθερία», είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Νικητές, ηττημένοι και η επόμενη μέρα

Η εικόνα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Α. Αρακσί, ήταν χαρακτηριστική. Μάλλον αμήχανος και εκνευρισμένος, έμοιαζε να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο ένας από τους κυριότερους συμμάχους της Ρωσίας, όσο και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, μέτραγε ώρες- όπως ο Ερντογάν είχε προβλέψει νωρίτερα.

Η Ρωσία είναι εξουθενωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αποστολή δυνάμεων στη Συρία για να υποστηρίξει τον Άσαντ, θα έμοιαζε με αυτοκτονία. Άλλωστε, η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ η οποία και είχε διασώσει το καθεστώς Μπασάρ αλ Ασάντ από τον υπερδεκαετή εμφύλιο είναι απασχολημένη στην Ουκρανία. Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσύρει δυνάμεις και οπλισμό- όπως τους πολύτιμους πυραύλους S-400 που είχε αναπτύξει στη Συρία και οι οποίοι καταγράφηκαν να φεύγουν χθες προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Ιράν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Η Χαμάς και κυρίως η Χεζμπολάχ -τις οποίες υποστηρίζει υλικοτεχνικά- έχουν σχεδόν διαλυθεί από τον πόλεμο με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αποτελούσε το κύριο φόβητρο εναντίον του ISIS στον εμφύλιο της Συρίας και έναν ισχυρό υποστηρικτή του Άσαντ στην περιοχή.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει με ένα tweet του τη στάση που ούτως ή άλλως έχουν οι ΗΠΑ στην υπόθεση της Συρίας ("μη μπλεχτείτε"), η στάση του Ισραήλ αποτελεί έναν γρίφο. Ο IDF ήδη κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για να διασφαλίσει τα εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν και από τη συριακή πλευρά και η κυβέρνηση Νετανιάχου έμοιαζε εγκλωβισμένη μεταξύ δύο κακών γι' αυτή επιλογών. Από τη μία το "παραδοσιακά" εχθρικό προς το Ισραήλ καθεστώς Άσαντ και από την άλλη τους ισλαμιστές αντάρτες που -καθώς φαίνεται- θα αναλάβουν την εξουσία. Προς το παρόν παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, λοιπόν.

Με την Τουρκία να υποστηρίζει -με τον επίσημο ή τον ανεπίσημο τρόπο- τους αντάρτες που προέλαυναν με ταχύτητα προς τη Δαμασκό καθώς ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση επιρροής της, που θα της επιτρέψει να βρει άλλη μια έξοδο προς τη Μεσόγειο και να μεγαλώσει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή, ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατανόησε ότι ήταν μόνος του.

Ο συριακός στρατός θα έπρεπε να πολεμήσει μόνος του. Όμως, πώς ένας καλά οπλισμένος στρατός 200.000 ανδρών ηττήθηκε “με τα χέρια κάτω” από περίπου 10.000 αντάρτες που εισήλθαν στη Δαμασκό μέχρι και με… μηχανάκια;

Δεν υπήρχαν χρήματα στη Δαμασκό για να πληρωθούν τα στρατεύματα και οι άνθρωποι ήταν εξαντλημένοι, συμβάλλοντας στο να «καταρρεύσει» ο συριακός στρατός απέναντι στους εισερχόμενους αντάρτες, εξηγεί ο εμπειρογνώμονας για τη Συρία και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Τζόσουα Λάντις στο Al Jazeera.

«Δεν είχε υπάρξει μέρισμα ειρήνης και κανείς δεν μπορούσε να ξαναχτίσει τη ζωή του. Η ζωή φαινόταν τόσο ζοφερή υπό αυτό το καθεστώς, πηγαίνοντας προς το μέλλον», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ βρισκόταν υπό διάφορες κυρώσεις και ότι οι ΗΠΑ έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Συρίας.

«Και στη συνέχεια, φυσικά, η εξαιρετική επίθεση του Ισραήλ που χτύπησε τη Χεζμπολάχ, καθήλωσε το Ιράν και πραγματικά υποβάθμισε τον συριακό στρατό με περίπου τρία χτυπήματα κάθε εβδομάδα στον συριακό στρατό, καταστρέφοντας στρατιωτικά εργοστάσια και ιρανικές πολιτοφυλακές».

Ο Λάντις εξηγεί ότι ο Άσαντ αποδυναμώθηκε και έμεινε χωρίς συμμάχους, ενώ οι αντάρτες ανασυγκροτήθηκαν και κατάφεραν να προσαρμοστούν και να αλλάξει την ταυτότητά τους. Το ερώτημα, ωστόσο, τώρα, είναι το πώς θα συμπεριφερθούν από εδώ και πέρα και αν η Συρία θα δει μια ιστορική ομαλή μετάβαση εξουσίας, ή η Δαμασκός θα μετατραπεί σε αυτό που έγινε η Βαγδάτη μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεϊν. Ένα χάος...