Φουντώνει ξανά ο πόλεμος στη Συρία με την κατάσταση να είναι δύσκολη για το καθεστώς Άσαντ, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών προς τη Δαμασκό.  

Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν την πόλη Σαναμαΐν και προωθήθηκαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού, ανακοίνωσε ένας εκ των διοικητών τους, ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι.

Σύμφωνα με δύο πηγές των ανταρτών και έναν Σύρο αξιωματικό, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κουνέιτρα, στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.  

Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη αυτήν.

Η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της στην Κουσέιρ

Η λιβανέζικη, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της ως ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους Σύρους αντάρτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα.

Η Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 άνδρες από τον Λίβανο στην περιοχή της Κουσέιρ και την οροσειρά που χωρίζει τη Συρία από τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση, η οποία πολέμησε στο παρελθόν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες με τους αντάρτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η οικογένεια του Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η οικογένεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία και κατέφυγε στη Ρωσία, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ανταρτών και τζιχαντιστών σε περιοχές της βόρειας Συρίας, με στόχο την κατάληψη εδαφών.

Η σύζυγος του Άσαντ, Άσμα, βρετανικής καταγωγής, και τα τρία τους παιδιά φαίνεται να εγκατέλειψαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ δύο γαμπροί του προέδρου μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το γεγονός ότι η οικογένεια του προέδρου εγκατέλειψε τη χώρα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της κυβέρνησης του Άσαντ και την ασφάλειά του. Παρά τις φήμες ότι ο πρόεδρος είχε μεταβεί στο Ιράν, δεν είναι σαφές αν παραμένει εντός Συρίας, αφού φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης ανακάλεσε την είδηση. 

Η αντίδραση του συριακού στρατού 

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει και πάλι τις δυνάμεις του στην Ντεράα και τη Σουέιντα, δύο νότιες επαρχίες, αφού μια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι η Δαμασκός έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Ντεράα και θέσεων στη Σουέιντα.

«Οι δυνάμεις μας, που επιχειρούν στην Ντεράα και τη Σουέιντα, αναπτύσσονται εκ νέου, λαμβάνουν νέες θέσεις και δημιουργούν μια περίμετρο ασφαλείας, αφού τρομοκρατικά στοιχεία επιτέθηκαν σε απομονωμένα σημεία ελέγχου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, το βράδυ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τοπικές οργανώσεις ελέγχουν πάνω από το 90% της Ντεράα, περιλαμβανομένης της ομώνυμης πόλης.

Στη γειτονική πόλη Σουέιντα, το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κυβερνήτης, οι αρχηγοί της αστυνομίας και των σωφρονιστικών υπηρεσιών, καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και ότι ντόπιοι μαχητές κατέλαβαν σημεία ελέγχου.

Στο κέντρο της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις «αρχίζουν να ανακτούν τον έλεγχο των επαρχιών της Χομς και της Χάμα από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να «ενισχύσει την άμυνα στην περιοχή και την ετοιμότητα των δυνάμεων για διάφορα σενάρια».

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν προσπαθούν να βρουν διέξοδο από το χάος

Σε μια προσπάθεια να βρουν διέξοδο από το χάος, οι τρεις κύριες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην επίλυση της συριακής κρίσης – Τουρκία, Ρωσία και Ιράν – θα συναντηθούν στην Ντόχα για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν και οι τρεις χώρες είναι συνεργάτες στην πλατφόρμα της Διαδικασίας Αστάνα, που ξεκίνησε το 2017 με σκοπό την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, η στάση τους απέναντι στο συριακό καθεστώς διαφέρει.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι βασικοί στρατιωτικοί υποστηρικτές του καθεστώτος του Άσαντ, ενώ η Τουρκία, αν και παρακολουθεί τις εξελίξεις, φαίνεται να προτάσσει τις δικές της στρατηγικές προκλήσεις στα σύνορα με τη Συρία στηρίζοντας ανοιχτά πλέον τους αντάρτες. Η πολιτική αναταραχή και η διαίρεση συμφερόντων αυτών των μεγάλων δυνάμεων προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ήδη τεταμένη κατάσταση. 

Η Ιορδανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία

Η Ιορδανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη γειτονική Συρία «το συντομότερο δυνατόν». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε «τους ιορδανούς πολίτες που κατοικούν ή βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν το συριακό έδαφος». Την προηγουμένη μέρα, η χώρα, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, έκλεισε το μοναδικό σημείο διέλευσης που είχε με τη Συρία, λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.

Κατάρ: Ο Σύρος Πρόεδρος «δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία» να κάνει διάλογο με το λαό του

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία» να κάνει διάλογο με το λαό του και να βοηθήσει στην επιστροφή των προσφύγων στη διάρκεια μια περιόδου ηρεμίας στη χώρα του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Ο κ. Άσαντ δεν επωφελήθηκε από την ευκαιρία να κάνει διάλογο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού του και δεν είδαμε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για την επιστροφή των προσφύγων ή για την εθνική συμφιλίωση», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι ενώπιον του Φόρουμ της Ντόχα, μιας διάσκεψης για το διεθνή πολιτικό διάλογο.

Το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε τους αντάρτες κατά την εξέγερση του 2011 που συνετρίβη από το συριακό καθεστώς, εξακολουθεί να επικρίνει έντονα τον Άσαντ, όμως ζητάει να τερματισθούν οι μάχες με διαπραγματεύσεις.

Ο Αλ-Θάνι υπογράμμισε πως ο κόσμος «εξεπλάγη» με την ταχεία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία και προειδοποίησε πως «αυτή η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί, να γίνει όλο και πιο επικίνδυνη» και να καταλήξει σε «περαιτέρω αύξηση της έντασης του εμφυλίου πολέμου στη Συρία».

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ τάχθηκε υπέρ μιας «πολιτικής λύσης» εκτιμώντας ότι μια διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξεκινήσει «επειγόντως». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα στην Ντόχα σε συνομιλίες για τη Συρία.