Οι κάτοικοι του Λιβάνου εγκαταλείπουν τα νότια της χώρας και ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές, προκειμένου να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιδρομές κατά των θέσεων της Χεσμπολάχ.

Ένας φιλήσυχος λαός που δεν έχει εμπλακεί σε πολεμικές περιπέτειες, καλείται να πληρώσει ένα δυσανάλογα υψηλό τίμημα, καθώς το Ισραήλ δεν κάνει πίσω. Χθες, εξαπέλυσε επιθέσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 1.600. Είναι δρόμος χωρίς γυρισμό αυτός για το Ισραήλ, ενώ η Χεσμπολάχ με τις ρουκέτες που εκτοξεύει προσπαθεί να... πείσει ότι είναι παρούσα και δεν πτοείται από τα εντυπωσιακά χτυπήματα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους την προηγούμενη εβδομάδα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η επέκταση του πολέμου στο Νότιο Λίβανο αποτελεί μια εξαιρετικά ανήσυχη κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά την ίδια στιγμή οι αγορές δείχνουν να αντιδρούν ψύχραιμα, μπροστά στα νέα δεδομένα. Μάλιστα χθες, είχαμε νέο ιστορικό υψηλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θετικό κλείσιμο στην Ευρώπη και σημαντικά κέρδη 1,22% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο χρυσός κινείται σε ιστορικά υψηλά και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να υπάρχει αναταραχή στις αγορές πετρελαίου.

Το θετικό κλίμα στις αγορές έρχεται ως συνέχεια της συντονισμένης δράσης που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στελεχών της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί με ένταση, καθώς οι ΗΠΑ δεν γίνεται και δεν πρέπει να μπουν σε φάση στασιμότητας ή ακόμη και ύφεσης. Η πολιτική της FED είναι δεδομένο ότι συμπαρασύρει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% εκάστη.

Οι Αμερικανοί μείωσαν τα επιτόκια εφάπαξ κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, ενισχύοντας την προοπτική για περαιτέρω μειώσεις. Όλα δείχνουν ότι το Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Θα είναι η τρίτη και τελευταία παρέμβαση για τη φετινή χρονιά, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα στο 2024 πρέπει να περιμένουμε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, δίνοντας ανάσα σε όσους είναι δανεισμένοι αλλά και σε όσους σκέφτονται να δανειστούν.

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες προσαρμογές των πολιτικών. Ο πληθωρισμός κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα και ως εκ τούτου επιτρέπονται περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Το μεγάλο ζητούμενο για τις αγορές είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν το Ισραήλ κυριαρχήσει χωρίς να υπάρχει σθεναρή αντίσταση, τότε οι επενδυτές θα μείνουν... ήσυχοι. Αν το πράγμα ξεφύγει και εμπλακεί ενεργά το Ιράν, τότε τα πράγματα θα μπλέξουν. Το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.