Η εξόντωση του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με διατρητικές βόμβες σε κτίριο της Βηρυτού από το Ισραήλ, αποτελεί ένα ακόμη σοκαριστικό χτύπημα για τον μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να συνέλθει από την κλιμακούμενη επίδειξη ισχύος του Νετανιάχου.

Οι Αμερικανοί φοβούνται γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή και γι αυτό έχουν "ανάψει" τα "κόκκινα τηλέφωνα", μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Ισραήλ-Μέσης Ανατολής, καθώς οι δυνάμεις του Νετανιάχου ξεκίνησαν το πρώτο κύμα χερσαίων επιχειρήσεων εντός του Λιβάνου, χτυπώντας παράλληλα και εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μιλάμε πλέον για μια εικόνα γενικού ξεκαθαρίσματος από την πλευρά των Ισραηλινών μετά την εξολόθρευση του Νασράλα και πολλών στελεχών της Χεσμπολάχ.

Το «κλειδί" των εξελίξεων φαίνεται ότι κρατά το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, από το οποίο ο μουσουλμανικός κόσμος περιμένει... πολλά. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής, θεωρώντας ότι η Χαμάς και η Χεσμπολάχ έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης σε σχέση με την επιθετικότητα του Ισραήλ, θέλουν να βγάλουν την... ουρά τους απέξω.

Θα καταδικάζουν φραστικά, αλλά βλέποντας τα εντυπωσιακά  χτυπήματα του Ισραήλ, αναγκαστικά, πρέπει να κάνουν την... πάπια. Δεν θα αργήσει μάλιστα η στιγμή, όπου οι μουσουλμάνοι της περιοχής θα αντιληφθούν πόσο κακό προκαλούν στη ζωή και στο μέλλον τους, η Χεσμπολάχ και η Χαμάς. Μάλιστα, φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι πολλές μουσουλμανικές χώρες της περιοχής δυσανασχετούν με αυτές τις οργανώσεις και θα ήθελαν να υπάρξει μια νέα εποχή στις σχέσεις με το ισχυρότατο Ισραήλ.

Έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν τα βάλουν με το Ισραήλ, θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τους λαούς τους, από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση και ενδεχομένως δεν έχουν και τη διάθεση για να το... εξαφανίσουν. Με βάση το παραπάνω πλαίσιο υπάρχει ένα κακό και ένα καλό σενάριο. 

Ειδικότερα: Το κακό σενάριο θέλει εμπλοκή του Ιράν με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ευρείας κλίμακας, τα οποία ωστόσο, ο αντιπυραυλικός θόλος των Ισραηλινών θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά σε ένα πολύ μικρό εύρος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι και αυτοί που πιστεύουν ότι οι Ιρανοί μπορεί να προειδοποιήσουν με χτυπήματα για τα... μάτια του μουσουλμανικού κόσμου. 

Δηλαδή, να κάνουν ό,τι έκαναν ως αντίποινα για τον θάνατο του Χανίγια στο Ιράν, όπου προειδοποίησαν πολλές ώρες πριν ότι στέλνουν drones, τα οποία εξουδετέρωσε σχεδόν στο σύνολο του η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Ήταν μια κίνηση, για να βγει απλά η... υποχρέωση. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν... βολική, αλλά συγκεντρώνει τις ίδιες πιθανότητες με ένα σενάριο τρόμου.

Το Ισραήλ, αν προκληθεί από το Ιράν, τότε είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει σε μεγαλύτερου εύρους πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στο Λίβανο, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τον Νετανιάχου. Ο τελευταίος, μετά το χτύπημα με τους βομβητές και του ασυρμάτους, αλλά και τώρα με την εξόντωση του Νασράλα, στην κυριολεξία δεν... κρατιέται! Και μόνο το γεγονός ότι διέταξε την επίθεση ενώ βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, λέει πολλά. Αν πάμε σε ένα γενικευμένο πόλεμο με πυραύλους από το Ιράν και αντίποινα από την ημι-διαλυμένη Χεσμπολάχ, τότε θα αναγκαστούν να επέμβουν και οι ΗΠΑ, ενεργοποιώντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει με το Ισραήλ για στρατιωτική συνδρομή.

Μια ανάφλεξη στην περιοχή με βάση το παραπάνω κακό σενάριο θα προκαλέσει διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και νέα προβλήματα, ενώ στο παζλ πιθανότατα να προστεθεί και μια κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας για να είναι τέρμα τα... γκάζια και των Ευρωπαίων. 

Οι αγορές έχουν ήδη "φουσκώσει", περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών σε ένα μήνα και ουδείς μπορεί να ξέρει πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, ερμηνεύοντας με οικονομικούς όρους όσα συμβαίνουν στο γεωπολιτικό πεδίο, έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη συμπεριφορά του χρυσού. Η έκρηξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κοντά στα 2.700 δολάρια ανά ουγκιά, ενσωματώνει κυρίως το γεωπολιτικό ρίσκο, πέραν της προεξόφλησης της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και τη συνεχή αύξηση ποσοτήτων του πολύτιμου μετάλλου από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Το καλό σενάριο προβλέπει ελεγχόμενες εκκαθαρίσεις της Χεσμπολάχ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ολοκλήρωση των επιχειρήσεων και στο τέλος εκεχειρία, υπό την πίεση και των μεγάλων δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ. Βέβαια, εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Το θεμελιώδες ερώτημα είναι ένα: αν το Ισραήλ μετά από ένα χρόνο εκκαθαρίσεων στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει καταφέρει να αδρανοποιήσει τη Χαμάς, τότε πώς θα μπορέσει να θέσει... εκτός μάχης τη Χεσμπολάχ, η οποία είναι απείρως πιο άρτια, πιο εξοπλισμένη και πολυπληθέστερη, έστω και αν έχει χάσει πολιτικούς καθοδηγητές και επιχειρησιακά στελέχη της; Βέβαια, στο ερώτημα αυτό, η απάντηση μπορεί να δοθεί νωρίτερα, από τη στιγμή που έχουν εξουδετερωθεί τα περισσότερα πρόσωπα της πολιτικής και στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης. Πάντως, σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σφαγή στη Χαν Γιονίς από τους τρομοκράτες της Χαμάς, που αποτέλεσε και την αιτία για να ξεκινήσει ο Νετανιάχου την έναρξη του τελικού κύκλου εκκαθάρισης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά από επτά δεκαετίες... αψιμαχιών!