Οι Ισραηλινοί έχουν ανάψει φωτιές στους εχθρούς τους, μετά τα απανωτά και επιτυχημένα χτυπήματα των τελευταίων ημερών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών του αντι-ισραηλινού μπλοκ.

Η... ξεχασμένη βόμβα στο δωμάτιο κτιρίου στην Τεχεράνη, όπου διέμενε πάντα ο ζάμπλουτος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και η ενεργοποίηση της από απόσταση, δείχνει ότι το Ισραήλ, είναι πολύ πιο δυνατό απ΄ ότι νομίζαμε και το καθεστώς των Μουλάδων του Ιράν, πολύ πιο αδύναμο απ΄ ότι φανταζόμασταν.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η εξόντωση του Χανίγια σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για αντεπίθεση της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούθι στην Υεμένη. Σε Ιράν και Τουρκία, οι Μουσουλμάνοι κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα και ζητούν εκδίκηση. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί με την εξουδετέρωση των επιχειρησιακών αρχηγών της Χεσμπολάχ στο Λίβανο και του μακελειού της 7ης Οκτωβρίου 2023 στη Χαν Γιουνίς, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη οργή, ανάμεικτη με ακραία νευρικότητα, στους κόλπους της Χαμάς και στο Ιράν.

Στο Ισραήλ έχουμε νέο κύμα φυγής πολιτών, καθώς ο Νετανιάχου στο προχθεσινό διάγγελμα του προειδοποίησε για "δύσκολες μέρες", οπότε ο φόβος και η ανασφάλεια είναι λογικό να αναζωπυρωθούν. Η αντίδραση των αντι-Ισραηλινών θα καθορίσει και το μέγεθος της αντίστοιχης του Νετανιάχου.

Αναμφίβολα, έχουμε μπει σε μια νέα φάση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου η στάση των αντιμαχόμενων πλευρών θα γίνει πιο σκληρή. Οι Αμερικανοί έχουν μπροστά τους εκλογές, ο απερχόμενος Τζο Μπάιντεν έχει βάλει τα πράγματα στον "αυτόματο πιλότο" και την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαμορφώσουν το πλάνο μείωσης των επιτοκίων, παρακολουθώντας με αγωνία τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να βάλουν φωτιά στις τιμές της ενέργειας και να ενεργοποιήσουν εκ νέου το σπιράλ του πληθωρισμού.

Είμαστε σε έναν κόσμο έντονης αβεβαιότητας, πρωτοφανούς ρευστότητας και απροσδιόριστης συνέχειας...