Τα μέτωπα που ανοίγονται στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, είναι πολλά, είναι σοβαρά και μας αφορούν στο σύνολό τους. Η στιγμή τώρα έχει συγκεντρώσει απίστευτη πίεση και είναι δεδομένη η επόμενη κίνηση, αυτή της αποσυμπίεσης, χωρίς όμως να είναι και δεδομένα τα αποτελέσματα.
Το ένα μέτωπο είναι στη Συρία, με άμεση εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων αλλά και δορυφορικών κρατών. Η Τουρκία επίσης έχει δείξει τις διαθέσεις της για βλέψεις επί ορισμένων εδαφών, με σκοπό την διατήρηση τόσο της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι των σκέψεων των Κούρδων όσο και της παρουσίας της σε ένα διεθνές παιχνίδι.
Tης Θάλειας Χούντα
Το επόμενο μέτωπο είναι τα Βαλκάνια, όπου σε λίγο θα έχουμε αλλαγές συνόρων αλλά δεν θα έχουμε ταυτοχρόνως αλλαγές στους πληθυσμούς. Και το μεγάλο διαχρονικό θέμα των Βαλκανίων είναι ο πληθυσμός κάθε περιοχής, αφού στις διαχρονικές συνθήκες δεν ελήφθη ποτέ σοβαρά υπ’ όψιν. Ίσως, αυτό εξυπηρετούσε τις μελλοντικές ενέργειες των μεγάλων δυνάμεων, όπου πάντα θα υπήρχε ένα πρόσφορο ευρωπαϊκό έδαφος να δημιουργεί εστίες – ελεγχόμενες ανά περίπτωση – ανάφλεξης. Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Σερβία είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο.
Η Τουρκία και εδώ, υπό το αυτόκλητο πρόσχημα της ηγέτιδας μουσουλμανικής δύναμης, έχει συμμετοχή στις εξελίξεις και σίγουρα, υποδαυλίζει σε ικανό σημείο κάποιες από αυτές. Η χώρα μας; απούσα και μόνο ως ακόλουθος των άλλων δυνάμεων.
Τελευταίο, αλλά το κυριότερο κατά την γνώμη μου, είναι το μέτωπο της Ουκρανίας, το οποίο παραμένει ανοικτό από την Ρωσία και αποτελεί μία διέξοδο έναντι της έντονης παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
Η Κριμαία ήταν μόνο η αρχή του νήματος και θα ακολουθήσει πιο μεγάλη κίνηση από ρωσικής πλευράς. Μια κίνηση που τελεί σε γνώση – αν όχι έγκριση της Γερμανίας, με δεδομένη την αποκλειστική προμήθειά της από ρωσικό φυσικό αέριο.
Κάτι που είναι ικανό, να άρει τις όποιες αντιρρήσεις θα έχει επί της ουσίας, αφού η φθηνή ενέργεια είναι πιο περιζήτητη στους κρύους ευρωπαϊκούς χειμώνες. Αυτό το ζήτημα της ενέργειας είναι ένα από τα θέματα στην σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, αφού αυτή η αποκλειστικότητα στην προμήθεια είναι ικανή, να σπάσει άλλα γεωπολιτικά σενάρια.
Η κάθε ενέργεια των δυνάμεων αυτών θα έχει πολλά να εισφέρει και σε μάλιστα σε πολλούς τομείς. Η χώρα μας, ας ελπίσουμε, να ερμηνεύσει σωστά από τώρα τις επόμενες κινήσεις και να συνταχθεί με την πλευρά που θα κερδίσει.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις