Η μακρόχροχη χρήση αντιβιοτικών σε νεαρή και μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων (αδενωμάτων) στο έντερο, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται στον τρόπο που τα αντιβιοτικά επιδρούν στους μικροοργανισμούς του εντέρου. Η νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι τα εντερικά βακτήρια (το λεγόμενο μικροβίωμα) παίζουν ρόλο-κλειδί στην πρόκληση καρκίνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα 'Αντριου Τσαν της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό γαστρεντερολογικό περιοδικό "Gut", ανέλυσαν στοιχεία για 16.642 νοσοκόμες άνω των 60 ετών, που μπορούσαν να δώσουν ένα ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών σε ηλικία 20 έως 59 ετών και οι οποίες είχαν κάνει τουλάχιστον μία κολονοσκόπηση (συνολικά είχαν εντοπισθεί 1.195 αδενώματα στο έντερό τους).
Οι γυναίκες που μεταξύ 20 και 40 ετών είχαν πάρει τα περισσότερα αντιβιοτικά (για δύο μήνες και πάνω), είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με πολύποδες, είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου για καρκίνο.
Οι γυναίκες που είχαν επίσης πάρει πολλά αντιβιοτικά (τουλάχιστον επί δύο μήνες) σε ηλικία 40 έως 60 ετών, είχαν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα -αυξημένη κατά 69%- να διαγνωσθούν με αδένωμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες, προκύπτει άλλη μία αιτία για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις