Κυριακή
06 Οκτωβρίου 2024

Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία - Δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν!

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήκες οξείας πόλωσης, αφήνοντας πίσω ως εστία αστάθειας ένα εκλογικό αποτέλεσμα πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα.

Πλανήτης

Οι κάλπες των εκλογών στη Γαλλία έκλεισαν στις 21:00 και ως είθισται βγήκαν τα πρώτα επίσημα exit polls.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Γαλλία: Η εκτίμηση των εδρών

Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 132 – 152 έδρες

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 172 – 192 έδρες

Αναγέννηση (Εμανουέλ Μακρόν): 150 – 170 έδρες

Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα: 57 – 67 έδρες

G

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου. 

Για ήττα του κόμματος του Μακρόν και «προεδρική μειοψηφία» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ εξηγώντας τη σημασία που θα έχει η πιθανή επικράτηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης έναντι των κεντρώων. 

Σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία του κεντρώοου μπλοκ χαρακτηρίζεται δε η σημερινή διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του Μακρόν ήδη απουσιάζουν από 100 περίπου εκλογικές περιφέρειες.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από την αριστερή συμμαχία, Front Populaire, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν αποχώρησαν ειδικότερα την περασμένη Κυριακή, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» που θα εμποδίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από την οριστική νίκη.

Μένει να φανεί αν πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν πολιτικούς από κόμματα που δεν υποστηρίζουν προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο. Ο γαλλικός λαός απέρριψε ξεκάθαρα το χειρότερο σενάριο και σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αντίθετο μάλιστα», είπε ο Μελανσόν στις πρώτες του δηλώσεις.

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του» είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του», τόνισε.

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

«Θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Έκανε κριτική στην «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» που έχει «στερήσει από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του RN: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».

Σημειώνει ότι το RN ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και πλέον έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του.

Προσθέτει ότι ο πρόεδρος Μακρόν ώθησε τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια».

Λέει ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των Γάλλων, αλλά προσθέτει: «Εδώ και μήνες ένας άνεμος ελπίδας έχει δυναμώσει και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσά».

«Όλα ξεκινούν απόψε», λέει.

«Σύνεση» συνιστά ο Μακρόν - Θα λάβει αποφάσεις αφού διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα για τη σύνθεση της βουλής

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανέφεραν επιπλέον πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Το κυβερνητικό μπλοκ δεν είναι νεκρό, είναι εδώ, ακόμη και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία», είχε σχολιάσει νωρίτερα το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση  των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα που φέρνουν σε δεύτερη θέση την παράταξη του.

Το περιβάλλον του Μακρόν είπε στο BFMTV ανέφερε ότι «το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές». «Τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα "ποιος θα κυβερνήσει"» τόνισε το Ελιζέ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο, ενώ πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες.

Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε και ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Είπε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του». Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

«Θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμά του.

Πόσες έδρες καταλαμβάνει κάθε κόμμα ξεχωριστά  

Μια πρώτη εκτίμηση των εδρών που θα καταλάβει κάθε κόμμα ξεχωριστά στη Γαλλία δίνει το Ipsos France.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos France, οι έδρες που θα καταλάβουν τα μεμονωμένα κόμματα έχουν ως εξής:

  • Το κόμμα της Λεπέν προβλέπεται να εξασφαλίσει από 120 έως 130 έδρες
  • Η «Αναγέννηση» του Μακρόν από 107 έως 115 έδρες
  • Το «Μodem» (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 21 έως 22 έδρες
  • Οι «Ορίζοντες (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 23 έως 24 έδρες
  • Άλλα κόμματα της παράταξης Μακρόν 13 έδρες
  • Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν από 85 έως 94 έδρες
  • Οι Σοσιαλιστές από 55 έως 65 έδρες
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα από 8 έως 10 έδρες
  • Οι Οικολόγοι από 32 έως 36 έδρες
  • Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα από 60 έως 63 έδρες
  • Οι βουλευτές του Ερίκ Σιοτί, αμφιλεγόμενου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, που θέλει συμμαχία με την ακροδεξιά της Λεπέν από 10 έως 15 έδρες
  • και διάφορα άλλα κόμματα 5 έδρες 

Κυβέρνηση μειοψηφίας, νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή ακυβερνησία;

Ωστόσο, όπως διαμορφώνονται πια οι νέοι συσχετισμοί των δυνάμεων, δεν φαίνεται να υπάρχει μπλοκ κομμάτων το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:

  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας
  • της ακυβερνησίας 
  • της σύμπηξης ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή ποιων;)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Το ενδεχομένο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν, η θητεία του οποίου στην προεδρία λήγει επισήμως το 2027, θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει. 

Επί του πρακτέου, ο 46χρονος Γάλλος πρόεδρος κατέληξε να περιπλέκει σε βάρος του τους συσχετισμούς, με την απόφασή του να οδηγήσει τη Γαλλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές έπειτα από τη βαριά ήττα που υπέστη η προεδρική παράταξη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες ευρωκάλπες το RN της 55χρονης Μαρίν Λεπέν είχε έρθει πρώτο με 31,4% εκλέγοντας 30 ευρωβουλευτές, πολύ περισσότερους από τους 13 που εξέλεξε η ομάδα του Μακρόν συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,6%.

Τέσσερις εβδομάδες μετά, η παράταξη του Εθνικού Συναγερμού (RN) βγαίνει ενισχυμένη μέσα από μια νέα εκλογική αναμέτρηση καθώς αύξησε τις έδρες της στην εθνοσυνέλευση, πλην όμως όχι και νικήτρια.

Όσο για τη Γαλλία, εκείνη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Ενδεικτικές της ανησυχίας: οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα υπό τον φόβο της εκδήλωσης ταραχών και βίαιων επεισοδίων.   

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης κεκλεισμένων των θυρών για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, με θέμα τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος...

Αρνάκι κλέφτικο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 2 μεγάλα κομμάτια κρέας από αρνί ή κατσίκι - 5 κυβάκια τυρί κεφαλογραβιέρα (ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί...

Φόρτωση άρθρων...