Κωνικοί τάφοι που κατασκευάστηκαν πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό.
Οι τάφοι, οι μισοί από τους οποίους εξακολουθούν να περιέχουν ανθρώπινα λείψανα, βρέθηκαν στο δάσος Chapultepec, ένα μεγάλο, αστικό πάρκο το οποίο βρίσκεται στην πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH).
Το δάσος Chapultepec καλύπτει σχεδόν 1.500 στρέμματα. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.
Η περιοχή χρησίμευε ως τόπος ανθρώπινης δραστηριότητας για αιώνες στην προ-ισπανική εποχή. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αναψυχής για τους ηγεμόνες των Αζτέκων. Η πρωτεύουσα των Αζτέκων το Tenochtitlan, χτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη Πόλη του Μεξικού.
Η ανακάλυψη υποδηλώνει την ύπαρξη ενός χωριού στην περιοχή από την Πρώιμη και Μέση Προκλασική περίοδο (2500-400 π.Χ.) της μεσοαμερικανικής ιστορίας, δήλωσε σε δελτίο τύπου η María de Lourdes López Camacho, συντονίστρια των ανασκαφών.
Η τελευταία ανακάλυψη στο δάσος Chapultepec έγινε εξαιτίας κάποιων εργασιών και για μια γραμμή τελεφερίκ που θα εκτείνεται κατά μήκος του πάρκου, ακολουθώντας τη διαδρομή ενός δρόμου που είναι γνωστός ως Avenida Constituyentes.
Τον Ιούνιο, μια ομάδα αρχαιολόγων άρχισε να εξερευνά μια περιοχή του πάρκου στην περιοχή της Avenida Constituyentes και ξεκίνησε ανασκαφές. Στην πορεία αποκαλύφθηκαν 10 κωνικοί τάφοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το ανάποδο κωνικό σχήμα τους και έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος. Αυτοί οι τάφοι λόγω του σχήματος τους είναι επίσης γνωστοί ως τάφοι «μπουκάλι» ή «καμπάνα».
Μέσα στους τάφους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα πέντε ατόμων, τεσσάρων γυναικών και ενός άντρα. Όλοι τους φαίνονται ότι ενήλικες όταν πέθαναν.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους, οι ερευνητές αποκάλυψαν πολλά χειροποίητα αντικείμενα.
Πρόκειται για τέσσερα κέρατα ελαφιού διαμορφωμένα σε εργαλεία, ομοιώματα αγγείων (δοχεία με στυλιζαρισμένα χαρακτηριστικά ανθρώπου ή ζώων), μια σειρά από γυναικεία ειδώλια και άλλα ειδώλια που οι ερευνητές αποκαλούν «φαντάσματα».