Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τη χώρα» λέει ο Νετανιάχου μετά το σφυροκόπημα της Χεζμπολάχ

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου λέει ότι η ευρεία επίθεσή του κατά του Ισράηλ «ολοκληρώθηκε για σήμερα» και ότι «πέτυχε τους στόχους της» - Αποτρέψαμε τη μεγαλύτερη απειλή, λέει το Ισραήλ - Κρίσιμο διάγγελμα του Νασράλα στις 18.00

Πλανήτης

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ σήμερα το πρωί. Είχαν προηγηθεί προληπτικά στοχευμένα χτυπήματα του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στα χτυπήματα αυτά σε αντίποινα για τη δολοφονία ανώτερου διοικητή στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα είχε προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο αφού εκτίμησε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μπαράζ ρουκετών.

Οσα εκτυλίχθηκαν από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το Reuters, ήταν από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πυρών από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, παράλληλα με το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ κατά της  Χαμάς στη Γάζα.

Περίπου 100 ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερες από 40 θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο λίγο πριν από τα πλήγματα, καταστρέφοντας χιλιάδες βάσεις εκτοξευτών που στόχευαν κυρίως το βόρειο Ισραήλ, αλλά και κάποιους στόχους σε κεντρικές περιοχές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερες από 320 ρουκέτες προς το Ισραήλ και έπληξε 11 στρατιωτικούς στόχους. 

Είπε ότι το μπαράζ ολοκλήρωσε "την πρώτη φάση" της απάντησής της στη δολοφονία από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα του Φουάντ Σουκρ, ανώτερου διοικητή, στη Βηρυτό, αλλά ότι η πλήρης απάντηση θα πάρει "κάποιο χρόνο".

Απέρριψε τον απολογισμό του Ισραήλ για τα προληπτικά πλήγματα, αλλά ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η στρατιωτική του επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία για σήμερα.

Οι φόβοι για κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αυξηθεί από τότε που μια πυραυλική επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν τον περασμένο μήνα σκότωσε 12 νέους και ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τον Σουκρ στη Βηρυτό ως απάντηση.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε στις 7 το πρωί τοπική ώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα: Όποιος μας βλάπτει - τον βλάπτουμε», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, αλλά δεν επιδιώκει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Τα περισσότερα ισραηλινά πλήγματα έπλητταν στόχους στο νότιο Λίβανο, αλλά ο στρατός ήταν έτοιμος να χτυπήσει οπουδήποτε υπήρχε απειλή, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκαλάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ ανεστάλησαν για περίπου 90 λεπτά.

Στο βόρειο Ισραήλ ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες και ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις γύρω από διάφορες περιοχές, καθώς το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome κατέρριψε ρουκέτες που προέρχονταν από τον νότιο Λίβανο. 

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες στο κεντρικό Ισραήλ και στα βόρεια, περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις, αλλά επιτρέποντας στους ανθρώπους να πάνε στη δουλειά τους, αρκεί να μπορούν να φτάσουν γρήγορα στα καταφύγια αεροπορικής επιδρομής. 

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στο Ισραήλ.

Μια πηγή ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 ισραηλινά πλήγματα έπληξαν διάφορες πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας σε έναν από τους πυκνότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο.

Σε ένα από τα πλήγματα στην πόλη Κιάμ σκοτώθηκε ένας μαχητής της σιιτικής ομάδας Αμάλ, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. 

Ένας κάτοικος της πόλης Ζιμπκίν του νότιου Λιβάνου, περίπου 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν η πρώτη φορά που ξύπνησε «από τον ήχο των αεροπλάνων και τις δυνατές εκρήξεις των ρουκετών - ακόμη και πριν από την προσευχή της αυγής. Ένιωσα σαν την αποκάλυψη».

Το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ο στρατός εκτίμησε ότι το μπαράζ της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ ήταν «αυτοσχέδιο» μετά την προληπτική επίθεση των ισραηλινών αεροσκαφών στις θέσεις εκτόξευσης της Χεζμπολάχ.

Η κλιμάκωση Ισραήλ-Χεζμπολάχ προκάλεσε φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Υπό την καθοδήγησή του, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν συνεχώς με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

Τα χτυπήματα σημειώθηκαν την ώρα που οι διαπραγματευτές συναντιόντουσαν στο Κάιρο σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε διακοπή των μαχών στη Γάζα και σε ανταλλαγή  των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις των ενόπλων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από τότε η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν συνεχώς πυρά, αποφεύγοντας όμως μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα στα νότια στην Παλαιστίνη.

Ο Νασράλα θα μιλήσει στις 18:00 για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ισραήλ

Ομιλία που θα αφορά στις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα δώσει ο αρχηγός της τελευταίας, Χασάν Νασράλα, στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ.

Τα πυρά της Χεζμπολάχ ήταν μέρος μιας «μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια «επίθεση ευρείας κλίμακας" της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μαζική «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ειδικά εναντίον «σημαντικού στρατιωτικού στόχου», χωρίς να διευκρινίσει ποιον, και κατόπιν πως ολοκλήρωσε την «πρώτη φάση» των αντιποίνων της για την εξουδετέρωση του αρχηγού της Φουάντ Σουκρ. Όπως η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε, στο πλαίσιο της επίθεσής της επλήγησαν 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Tο Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ...

Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε και βίαζε γυναίκες - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη

Πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες, Τετάρτη, σε κάθειρξη 30 ετών για τη νάρκωση και στη συνέχεια σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυν...

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Φόρτωση άρθρων...