Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Πλανήτης

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να προήλθε από κάποια χώρα που κάνει πόλεμο με... νεροπίστολα!

Αναμφίβολα, η παγίδευση τόσων χιλιάδων συσκευών αποτελεί επιτυχία του Ισραήλ, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη θεωρεί αδιανόητο να συμβαίνει κάτι άλλο. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το χτύπημα που ολόκληρος ο πλανήτης παραμιλάει και οι σεναριογράφοι έχουν πάρει στυλό και χαρτί! Μάλιστα, χθες έγινε γνωστό μέσω δήλωσης στο πρακτορείο Reuters, ότι το χτύπημα δεν έγινε από τη Μοσάντ, αλλά από την "Ομάδα 8200", την οποία στελεχώνουν κάτι 20άρηδες!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Χθες, έσκαγαν... ασύρματοι προκαλώντας τον θάνατο σε 14 ανθρώπους και τον τραυματισμό 450, σε συνέχεια του εντυπωσιακού χτυπήματος της Τρίτης, όπου έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη των βομβητών 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.500, εκ των οποίων οι 200 είναι πολύ σοβαρά. Δεν ξέρουμε εάν σήμερα είναι η σειρά της έκρηξης... λάπτοπ ή... τηλεοράσεων!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ, είτε με τη Μοσάντ είτε με τους... 8200 κάνει επίδειξη δύναμης. Κατάφερε με ακραία αιφνιδιαστικό τρόπο να απονευρώσει τους Σιίτες της Χεσμπολάχ, οι οποίοι επιχειρούν από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη του Ιράν. Πάντως, είναι πραγματικά γαργαλιστικές οι λεπτομέρειες σχετικά με τη Μονάδα 8200, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη στρατιωτική μονάδα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Λειτουργεί με άκρως απόρρητο τρόπο, κάνοντας υποκλοπές κωδικοποιημένων πληροφοριών και εξαπολύει τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

Τα νεαρά στελέχη της ομάδας είναι "χάκερς" που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά σχολεία και παίζουν την υψηλή τεχνολογία και τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, στα... δάκτυλα! Στο... βιογραφικό περιλαμβάνεται η δημιουργία και διασπορά του κακόβουλου ιού Stuxnet με τον οποίο απενεργοποιήθηκε μεγάλο κομμάτι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το 2005-10, μία κυβερνοεπίθεση το 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, καθώς και η αποτροπή επίθεσης του ISIS σε πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

Στρατιωτικά, το Ισραήλ σπεύδει να αξιοποιήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταφέροντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να επιφέρει ακόμη πιο βαθιά πλήγματα στον βραχίονα της Χεσμπολάχ. Το σοκ που έχουν υποστεί τα μέλη της οργάνωσης είναι τόσο μεγάλο που πολύ δύσκολα θα συνέλθουν. Το Ισραήλ είναι δεδομένο ότι θα αξιοποιήσει μια ώρα αρχύτερα το timing, καθώς έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω του σαρωτικού αιφνιδιασμού. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το εντυπωσιακό... ξεβράκωμα των μελών της Χεζμπολάχ μέσω της έκρηξης στους βομβητές τους, η οργάνωση ξεκίνησε να πλήττει με ρουκέτες ισραηλινές περιοχές. Άρα, το ενδιαφέρον του Νετανιάχου εστιάζει τώρα στον Λίβανο και είναι λογικό να "φορτώνει" στα σύνορα πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες.

ΗΠΑ, Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούν αποσβολωμένοι όσα συμβαίνουν, τα οποία όμως, δεν βοηθάνε προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας. Πάντως, ακόμη πιο... γαργαλιστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο προμηθεύτηκαν τα μέλη της Χεσμπολάχ τους βομβητές, θέλοντας να αποφύγουν την υποκλοπή συνομιλιών από τα smartphones. Κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν και φαίνεται ότι ανθρώπινα χέρια "πείραξαν" τις συσκευές αυτές, ώστε να προκαλέσουν αυτό που συνέβη την Τρίτη.

Αυτό που συνέβη χθες με τους ασυρμάτους όμως, είναι μια άλλη ιστορία, εξίσου ενδιαφέρουσα, για την οποία πρέπει να αναζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Από δω και πέρα, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεσμπολάχ, παίρνει άλλες διαστάσεις. Αν μη τι άλλο, ο πόλεμος, εκτός από την ισχύ του Ισραήλ, αποδεικνύει ότι έχει και τα χαρακτηριστικά κινηματογραφικής ταινίας ή ταινίας επιστημονικής φαντασίας! Είναι από αυτά που συμβαίνουν και δεν τα πιστεύεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο: Δεν παράγονται «εδώ και 10 χρόνια»

Η χθεσινή ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ένας νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υποκινούμενος από ...

Tο Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ...

Φόρτωση άρθρων...