Οι πολίτες της Ιταλίας ψήφισαν αντισυμβατικά. Και θέλησαν μ αυτό τον τρόπο να στείλουν και ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες σχετικά με τις προτεραιότητες τους σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ίδια την Ευρώπη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η χθεσινή νίκη της Τζόρτζια Μελόνι ήρθε να ταράξει τα νερά στην εσωτερική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την υποδοχή του αποτελέσματος της ιταλικής κάλπης.

Άλλοι μιλούν για άνοδο της ακροδεξιάς, αν και δεν είναι το σύνολο του επίμαχου συνασπισμού προσηλωμένο στις αρχές του Μπενίτο Μουσολίνι. Θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να αποτελέσει ακόμα και ανάχωμα σε μία απόλυτα ακροδεξιά στροφή, αφού η παρουσία του Forza Italia του γερόλυκου της πολιτικής Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες.

Σε μία εποχή έντονων αμφισβητήσεων και εκτεταμένης ανασφάλειας λόγω της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και των αναρίθμητων κοινωνικών προβλημάτων, οι Ιταλοί έστρεψαν την πλάτη στον πολιτικό καθωσπρεπισμό και την πολιτική κορεκτίλα και θέλησαν να δώσουν μια ευκαιρία σε μία νέα πολιτικό που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το γραφειοκρατικό κατεστημένο της Ε.Ε που έχει διεγείρει αρνητικά τα ανακλαστικά ενός μεγάλου κομματιού της κοινής γνώμης, όχι μόνο στη γειτονική Ιταλία.

Στον απόηχο του χθεσινού αποτελέσματος αξίζει να σταθεί κανείς σε δύο σημεία που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα. Το πρώτο αφορά στη στάση που θα τηρήσει η νέα Κυβέρνηση της χώρας απέναντι στον Πούτιν, δεδομένης της φιλορωσικής στάσης που έχουν εκφράσει δημόσια στελέχη του συνασπισμού των νικητών. Αυτό αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς θα επηρεάσει την κοινή στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο καθεστώς της Μόσχας.

Το δεύτερο σημείο εξίσου σημαντικό σχετίζεται με την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Στην εξίσωση αυτή πρέπει να μπει και μια κομβική παράμετρος που αφορά στο αφορά στο γεγονός ότι η Ιταλία αναμένει να λάβει από τις Βρυξέλλες περίπου διακόσια δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, γεγονός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στο νέο σχήμα για έντονες διαφοροποιήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί πως στις χθεσινές εκλογές η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από προηγούμενες διαδικασίες και άγγιξε το 64%. Στις δε φτωχότερες περιοχές της νότιας Ιταλίας, οι πολίτες απείχαν μαζικά, καταδεικνύοντας την αποστροφή τους στα υφιστάμενα σχήματα.

Εν κατακλείδι, η κα. Μελόνι έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις και ένα ακροατήριο που αναμένει πολλά από τη δική της παρουσία στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας.