Λίγες ώρες πριν έρθει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της αγοράς των F-16 από την Τουρκία έθεσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις μετά τη συάντηση, η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό. «Θέλουμε μια επίσημη απόφαση από το Κογκρέσο όσον αφορά το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως σημείωσε δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.
Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς σχετικά, αν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την Άγκυρα στο θέμα της αγοράς των μαχητικών, στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «δεν έχω να σας ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα F16. Είμαι σε επαφή με το Κογκρέσο».
Ακόμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ενώ πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.
«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σχετικά το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Σουηδία έχει στείλει ορισμένα θετικά μηνύματα αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζεται η δραστηριότητα του ΡΚΚ στη Σουηδία. Είναι στο χέρι της Σουηδίας να τη σταματήσει».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του State Department τόνισε ότι δεν είναι δίκαιη και σωστή προσέγγιση να συνδέεται το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών με τα F16 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν είναι σωστή αντιμετώπιση να μπλέκουμε τα δύο αυτά ζητήματα».
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν ο οποίος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του δεν πουλά στη Ρωσία εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα τον Φεβρουάριο σχετικά με τις εξαγωγές στη Μόσχα χημικών προϊόντων, μικροτσίπ και άλλου εξοπλισμού.
Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εντός της Τουρκίας ή μέσω της Τουρκίας, τονίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.
Σχέση χωρίς ετεροπροσδιορισμό
Πάντως, η Αθήνα παρακολουθεί, αλλά δεν…αγχώνεται για το τι θα συζητηθεί στην Τουρκία και αυτό γιατί, όπως το έθεσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ, η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζεται ως προς το τι γίνεται με την Τουρκία.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ένταση στα ελληνοτουρκικά, κάτι το οποίο η Αθήνα συμμερίζεται πλήρως, απαντώντας ότι ήταν η Τουρκία που μέχρι πρότινος έριχνε λάδι στη φωτιά. Οι σεισμοί, πάντως, άλλαξαν το κλίμα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του να ανοίγει παράθυρο για επανάληψη των διερευνητικών και των ΜΟΕ, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» κάθε κίνηση ομαλοποίησης της σχέσης με την Τουρκία. Αθήνα και Ουάσιγκτον, πάντως, έχουν ανοιχτά πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, ενώ η σχέση των δύο χωρών έχει εν τοις πράγματι στρατηγικά χαρακτηριστικά. Αυτό φάνηκε και στην κουβέντα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή με ομάδα Γερουσιαστών στο Μόναχο, προεξάρχοντος του Μπόμπ Μενέντεζ.
Τσαβούσογλου: «Καμία εξαγωγή υλικών στην Ρωσία για πολεμικούς σκοπούς»
ΟΤούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα σέβεται τις κυρώσεις και δεν προμηθεύει τη Ρωσία με υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν πουλά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ νωρίτερα μες στον μήνα για εξαγωγές χημικών, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εντός ή μέσω της Τουρκίας και η Άγκυρα λαμβάνει μέτρα για να το αποτρέψει.
Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα νωρίτερα αυτό το μήνα για να ζητήσει περισσότερη συνεργασία για τη διακοπή της ροής αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες της Μόσχας.
LIVE: Turkish FM Mevlut Cavusoglu holds joint presser after talks with US Secretary of State Antony Blinken https://t.co/bn4j2zrtCR
— PresserWatch (@PresserWatch) February 20, 2023
Σαν σήμερα - 20 Φεβρουαρίου
Ο Μακρόν στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις