Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

Τι βλέπουν και φοβούνται οι Αμερικανοί παίρνοντας... μαστίγιο κατά του Ισραήλ

Πλανήτης

Οι Αμερικανοί βλέπουν ότι με τη... φόρα που έχει πάρει ο Νετανιάχου σε Νότιο Λίβανο και Γάζα, θα ανοίξουν τέτοια μέτωπα που η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, πλήττοντας καίρια την παγκόσμια οικονομία.

Η ασφυκτική πίεση στο Τελ Αβίβ για να... διαγράψει από τη λίστα των πιθανών στόχων εντός ιρανικού εδάφους, τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμβάλλει ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκλιμακωθεί η τιμή του πετρελαίου ακόμη περισσότερο, ενώ πριν από μερικές ημέρες οι αγορές προεξοφλούσαν ότι θα γίνει... κόλαση!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η τιμή του "μαύρου χρυσού", τύπου Μπρεντ, υποχώρησε χθες πάνω από 4% και επέστρεψε στην περιοχή των 74 δολαρίων το βαρέλι. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα χτυπήσει "ευαίσθητους" στόχους εντός του Ιράν και αυτό ικανοποίησε τις αγορές.

Από την άλλη, το Ισραήλ δεν γίνεται να μη χτυπήσει στόχους εντός του Ιράν, οπότε πρέπει να αναμένουμε και την απάντηση του, η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει την... ανταπάντηση του Ισραήλ και ξανά από την αρχή απάντηση στην... απάντηση! Προφανώς κάθε πράξη ή αντίποινα έχουν και το τίμημα τους, αλλά, το μεγάλο ζητούμενο για τους Αμερικανούς, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο είναι να μην εκτροχιαστούν περαιτέρω τα πράγματα.

Οι ΗΠΑ μπορεί να βοηθούν τους Ισραηλινούς στέλνοντας υπερσύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, ωστόσο, την ίδια ώρα παίρνουν και το... μαστίγιο, ζητώντας από τον Νετανιάχου να τελειώσει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες με τη διευθέτηση του μείζονος προβλήματος της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, από χθες ξεκίνησε το... τσιμέντωμα των λαγουμιών της Χεσμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, ώστε να καταστραφούν τα υπόγεια επιχειρησιακά κέντρα της πιο οργανωμένης αντάρτικης οργάνωσης στον κόσμο.

Συμπερασματικά, έως τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου καλείται να περιοριστεί σε... τσιμεντώματα στο Νότιο Λίβανο, καθώς και σε επαναπροσδιορισμό των χτυπημάτων που σχεδιάζει στο Ιράν. Επιπλέον, έως τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να έχει βρει λύση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Αμερικανοί απειλούν τον Νετανιάχου με απόσυρση της υποστήριξης, όχι φυσικά σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη στο Ιράν.

Αυτή τη στιγμή το πρόσωπο-κλειδί για τις αγορές είναι ο Νετανιάχου. Όσο περιορίζεται στην εξουδετέρωση της Χεσμπολάχ και ταυτόχρονα δείχνει σημάδια... συνεννόησης για να βρεθεί μια λύση στη Λωρίδα της Γάζας, τα πράγματα μάλλον βρίσκονται σε... καλό δρόμο. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το... αναπάντεχο που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στις αγορές...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1793: Η Μαρία Αντουανέττα θανατώνεται στην γκιλοτίνα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. 1846: Ο Γουίλιαμ Μόρτον παρουσιάζει για πρώτη φορά την αναισθησία με ...

Φόρτωση άρθρων...