Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να είχε το πάνω χέρι σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου και πιθανώς μοναδικού ντιμπέιτ με τον  Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης.

Η αντιπρόεδρος είχε προετοιμαστεί εκτενώς για τη «μάχη» τους και διάνθιζε σχεδόν κάθε απάντηση με ένα σχόλιο για να εξοργίσει τον πρώην πρόεδρο. Είπε στον Τραμπ ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες γελούσαν μαζί του, τον αποκάλεσε «αδύναμο» λέγοντάς του ότι απορρίφθηκε από 81 εκατομμύρια ψηφοφόρους και «πετούσε» συνεχώς δολοωματα στον Τραμπ, ο οποίος τα «καταβρόχθιζε».

Ο διεθνής Τύπος μεταδίδει ότι όλα δείχνουν πως η Χάρις κατατρόπωσε τον Τραμπ.

Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια η Χάρις

Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνει άμεση δημοσκόπηση του CNN μετά τη λήξη του debate, με το 63% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να λένε ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Τραμπ, ενώ το 37% των συμμετεχόντων υποστήριξε το αντίστροφο. Πριν το debate τα ποσοστά ήταν μοιρασμένοι 50%-50%.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate μεταξύ του Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν δήλωσαν, σε ποσοστό 67% έναντι 33%, ότι ο Τραμπ υπερείχε του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate της Τρίτης είναι διχασμένοι ως προς το ποιος υποψήφιος καταλαβαίνει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με το 44% να δηλώνει υπέρ της Χάρις, έναντι του 40% που επιλέγει τον Τραμπ.

Αυτό σηματοδοτεί άλλη μια μετατόπιση υπέρ της Χάρις σε σχέση με τα ποσοστά πριν από το debate, όταν το 43% δήλωνε ότι ο Τραμπ κατανοεί καλύτερα τα προβλήματά τους, έναντι του 39% για τη Χάρις.

Όμως οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ δίνουν στον Τραμπ ένα πλεονέκτημα 20 μονάδων έναντι της Χάρις μετά το debate όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών, 55% έναντι 35% - μια διαφορά που είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι πριν ανέβουν στη σκηνή.

Το 82% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία δήλωσε ότι η χθεσινή συζήτηση δεν επηρέασε την επιλογή τους για τον Λευκό Οίκο, το 14% δήλωσε ότι τους έκανε να το ξανασκεφτούν, αλλά δεν άλλαξε τη γνώμη τους, ενώ το 4% δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη, με τους τηλεθεατές που υποστήριζαν τον Τραμπ πριν από το βράδυ της Τρίτης να είναι (λίγο) πιο πιθανό να αναθεωρήσουν, αναφέρει το CNN.

Η Χάρις «χτύπησε» τον Τραμπ «εκεί που πονάει»

Όπως μεταδίδει το Politico, χλευάζοντας το κύρος του Τραμπ στην παγκόσμια σκηνή, η Χάρις ισχυρίστηκε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες γελούν μαζί του - μια αιχμή που στόχευε ευθέως στις προσωπικές του ανασφάλειες. Το αποτέλεσμα άφησε τον Τραμπ σε θέση άμυνας - και πάλευε να αντεπιτεθεί, ακόμη και όταν η συζήτηση στράφηκε σε πιο «φιλικά» γι' αυτόν εδάφη, όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές ήρθε όταν οι συντονιστές στράφηκαν στο αγαπημένο θέμα του Τραμπ - τη μετανάστευση. Η Χάρις τον χτύπησε εκεί που πονάει, επειδή ακύρωσε τη διακομματική συμφωνία για τα σύνορα και στη συνέχεια κορόιδεψε τον Τραμπ για τις συγκεντρώσεις του, υποτιμώντας το μέγεθος των υποστηρικτών του και μετατοπίζοντας γρήγορα την προσοχή από ένα κεντρικό πολιτικό τρωτό σημείο.

Ο Ρεπουμπλικάνος - τον οποίο οι σύμμαχοι είχαν συμβουλεύσει να παραμείνει ήρεμος - δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί: «Ο κόσμος δεν φεύγει από τις συγκεντρώσεις μου. Έχουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, τις πιο απίστευτες συγκεντρώσεις στην ιστορία της πολιτικής», επέμεινε ο Τραμπ, ενώ η Χάρις παρακολουθούσε χαμογελώντας και κουνώντας το κεφάλι της.

Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων έδωσαν γρήγορα τον τόνο για το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ, στο οποίο η Χάρις προσπάθησε να έχει το πάνω χέρι σε διάφορα θέματα. Ενώ ο Τραμπ ξεκίνησε μετρημένα και συγκεντρωμένα - θυμίζοντας την αναμέτρησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - εμφανίστηκε όλο και πιο απογοητευμένος καθώς η Χάρις τον προκαλούσε.

«Μιλάμε για ακρότητες», είπε ο Χάρις, αφού ο Τραμπ αναφέρθηκε εκτενώς σε ανυπόστατες ιστορίες για μετανάστες στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο που «τρώνε σκυλιά».

Γενικώς η Χάρις εμφανίστηκε πιο δυναμική, πιο ζωντανή, σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη προσήλθε στο τηλεοπτικό ρινγκ του ABC με στόχο να πολεμήσει τον Τραμπ με κάθε μέσον. Η στρατηγική της Χάρις ήταν αποτελεσματική, καθώς έθεσε τον Τραμπ σε θέση άμυνας κατά το μεγαλύτερο μέρος της 90λεπτης αναμέτρησης, αλλά είχε ως κόστος να της μείνει λιγότερος χρόνος για να συστηθεί στους ψηφοφόρους και να παρουσιάσει το πολιτικό της όραμα.

Ο Τραμπ κατάφερνε επίσης να έχει συνεχώς τον τελευταίο λόγο σε κάθε θέμα, παρεμβαίνοντας συχνά όταν οι συντονιστές προσπαθούσαν να προχωρήσουν τη συζήτηση.

Μόλις δύο μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών, το διακύβευμα είναι υψηλό και για τους δύο υποψηφίους, καθώς ο Τραμπ παλεύει να περάσει το μήνυμά του απέναντι σε έναν νέο αντίπαλο, ενώ η Χάρις, η οποία αναγκάστηκε να συστηθεί στους ψηφοφόρους σε 90 λεπτά, προσήλθε στην αναμέτρηση της Τρίτης με πολύ λιγότερη εμπειρία από τον Τραμπ στη σκηνή ενός ντιμπέιτ.

Η Χάρις ήθελε να δείξει στον Τραμπ ότι «τώρα έχεις απέναντί σου εμένα, όχι τον Τζο Μπάιντεν» και το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρει να αντιστρέψει τη θλιβερή εικόνα που είχε παρουσιάσει στο προηγούμενο debate ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμαρτύρονται ήδη για την ευνοϊκή, όπως λένε, μεταχείριση που έδειξαν οι συντονιστές του ABC προς τη Harris. Στην τελική, ωστόσο, οι απαντήσεις και η προθυμία του Τραμπ να «καταβροχθίσει» όποιο δόλωμα του πέταγε η Χάρις έκρινε τη βραδιά.

Μέχρι σήμερα, η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις δεν είχε πει με βεβαιότητα εάν θα συμφωνούσε σε ένα ακόμη ντιμπέιτ. Σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη αυτού του ντιμπέιτ, ζήτησε μια δεύτερη τηλεμαχία πριν από τον Νοέμβριο. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ενθουσιασμένοι είναι οι Δημοκρατικοί για τη χθεσινή μάχη της Χάρις.