Η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει εν μέρει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου ή οποία κινείται σε επίπεδα που δεν έχει δει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόταση για την εντολή πώλησης των εσόδων από εξαγωγές συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, πριν η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές. Δύο από τους ανθρώπους ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια σημαντική εξέλιξη και ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 12% από 8,5% την Τρίτη, αφού το ρούβλι διέσπασε για λίγο το όριο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Το ρούβλι ανατιμήθηκε μετά την ανακοίνωση του επιτοκίου πριν αντιστρέψει τα κέρδη του και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών χειρότερων επιδόσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος με απώλειες περίπου 25%. Χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ή οι υποχρεωτικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι, σύμφωνα με τη Sofya Donets, οικονομολόγο της Renaissance Capital. 

Με μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας να έχει ήδη παγώσει λόγω των κυρώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην αγορά συναλλάγματος με άμεσες παρεμβάσεις.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Οι αιτίες της πτώσης του ρουβλίου είναι εγχώριες και έχουν ελάχιστη σχέση με ένα σοκ στο ισοζύγιο κεφαλαίων, το οποίο οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι καταλληλότεροι για να αντιμετωπίσουν. Μία πιθανή επιβολή capital controls θα βλάψει επίσης τις εκκολαπτόμενες αλυσίδες εφοδιασμού που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», λέει ο οικονομολόγος Alex Isakov για τη Ρωσία

Η Διοικητής Elvira Nabiullina δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Τράπεζα της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις πωλήσεις συναλλάγματος από τους εξαγωγείς και ότι μόνο το 1% των συνολικών εισοδημάτων παραμένει εκτός της χώρας.