«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν τρέχοντας», καυχιέται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, καθώς εξαπολύει πρωτοφανείς δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Αυτή η εμπορική πολιτική θα οδηγήσει στο «reshoring», δηλαδή την επιστροφή των εργοστασίων εντός αμερικανικού εδάφους και άρα την απασχόληση εκατομμυρίων Αμερικανών, υπόσχεται.
Ωστόσο, οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, συνεπάγονται και απότομες αυξήσεις τιμών σε είδη από ρούχα έως ηλεκτρονικές συσκευές, επιβαρύνοντας τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Μάλιστα, ένας γνωστός τεχνολογικός αναλυτής προειδοποίησε ότι η τιμή ενός iPhone θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 3.500 δολάρια περίπου, εάν η Apple ήταν αναγκασμένη να το κατασκευάσει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Dan Ives, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wedbush Securities, αυτό δεν είναι παρά ένα «παραμύθι».
Όπως εξηγεί ο αναλυτής, ένα «Made in USA» iPhone θα είχε τουλάχιστον τριπλάσιο κόστος (από τα περίπου 1.000 δολάρια που κοστίζει σήμερα), επειδή θα ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί εντός των ΗΠΑ το εξαιρετικά περίπλοκο οικοσύστημα παραγωγής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ασία.
Εργοστάσια παραγωγής του iPhone στη Δυτική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϋ θα οδηγούσαν σε ένα iPhone 3.500 δολαρίων, είπε μιλώντας στο CNN.
Αλλά ακόμα και έτσι, η Apple θα έπρεπε να ξοδέψει περίπου 30 δισ. δολάρια και τρία χρόνια για να μεταφέρει έστω το 10% της αλυσίδας εφοδιασμού της στις ΗΠΑ, σε πρώτη φάση, εξήγησε.
Η κατασκευή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων για smartphones μεταφέρθηκε στην Ασία πριν από δεκαετίες, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη λογισμικού και στον σχεδιασμό προϊόντων. Πρόκειται για λειτουργίες με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αυτή η κίνηση βοήθησε να γίνει η Apple μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο και να εδραιωθεί ως κυρίαρχος στην κατασκευαστή smartphones.
Από την ορκωμοσία του Trump, στα τέλη Ιανουαρίου, η μετοχή της Apple έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας της, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί στην εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και την Ταϊβάν. Περίπου το 90% των iPhones συναρμολογείται στην Κίνα.
«Γι’ αυτό νομίζω ότι βλέπετε τι συνέβη με τη μετοχή, επειδή καμία εταιρεία δεν είναι πιο παγιδευμένη σε αυτό το μέτωπο των δασμών και στο επίκεντρο αυτής της πανίσχυρης καταιγίδας από το Κουπερτίνο και την Apple», είπε ο Ives, αναφερόμενος στην περιοχή που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του τεχνολογικού γίγαντα. «Είναι ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας, ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας».
Τα τσιπ που τροφοδοτούν τα iPhones κατασκευάζονται κυρίως στην Ταϊβάν, ενώ τα πάνελ για τις οθόνες φτιάχνονται από εταιρείες της Νότιας Κορέας. Ορισμένα άλλα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Κίνα και η τελική συναρμολόγηση πραγματοποιείται κυρίως εκεί.
Τον Φεβρουάριο, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επεκτείνει την παραγωγή εκτός Κίνας και να αποφύγει τους δασμούς του Trump στη χώρα.
Οι τεχνολογικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι τιμές των iPhones είναι πιθανό να αυξηθούν, ακόμη και αν οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμείνουν εκεί που είναι. Η Rosenblatt Securities, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι τα iPhones θα μπορούσαν να πωλούνται 43% πιο ακριβά, εάν η Apple μετακυλήσει ολόκληρο το κόστος των δασμών στους καταναλωτές.
Ο Neil Shah της Counterpoint Research εκτιμά ότι το iPhone θα μπορούσε να γίνει περίπου 30% ακριβότερο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον τόπο κατασκευής του.
Η Apple είχε επιδιώξει στο παρελθόν να διαφοροποιήσει τις βάσεις παραγωγής της, πραγματοποιώντας μια στροφή από την Κίνα στην Ινδία και τη Βραζιλία, και θα μπορούσε να προσπαθήσει να μεταφέρει την παραγωγή βασικών εξαρτημάτων σε χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλότερους δασμολογικούς φραγμούς για να διατηρήσει το κόστος των τηλεφώνων της χαμηλό. Η Ινδία αντιμετωπίζει δασμούς 26%, ενώ η Βραζιλία 10%. Αν και οι δασμοί του Trump στη Βραζιλία είναι οι χαμηλότεροι μεταξύ των βασικών κέντρων κατασκευής iPhone, πιθανότατα η χώρα δεν μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει η Κίνα, εκτίμησε ο Shah της Counterpoint Research.
Εμπορικός πόλεμος «γιγάντων» - O Τραμπ «παγώνει» για 90 ημέρες τους δασμούς - Εκτοξεύει στο 125% της Κίνας
Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με την Κίνα, διαβεβαίωνει ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις