Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: To Ιράν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια

«Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση, αλλά πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει ξεκινήσει, καθώς η Τεχεράνη εξέδωσε ειδοποίηση ΝΟΤΑΜ και κάλεσε τα αεροσκάφη να αποφεύγουν τμήματα του εναέριου χώρου της. Το Ιράν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Ιρανικό ΥΠΕΞ: «Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση, αλλά πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ»

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις ΗΠΑ να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Η Τεχεράνη και οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως σκότωσε τον Χανίγια στις 31 Ιουλίου.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πώς μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει η ιστοσελίδα Axios.

Σε 24 με 48 ώρες θα χτυπήσει η Τεχεράνη

Η ιστοσελίδα, που επικαλείται πηγές ενημερωμένες για το τηλεφώνημα του Άντονι Μπλίνκεν, τονίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στους συναδέλφους του των G7, εκτίμησε ότι Ιράν και Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση είναι αναπόφευκτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στους αξιωματούχους της G7 ότι ασκείται πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου η επίθεση να είναι περιορισμένη καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της σχεδιαζόμενης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει η ιστοσελίδα, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: «Το Ισραήλ σκάβει τον τάφο του»

Νέες σκληρές προειδοποιήσεις στο Ισραήλ απηύθυνε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, αρχιστράτηγος, Χοσεΐν Σαλαμί.

Ο επικεφαλής του πιο σημαντικού κλάδου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειες του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όταν δεχτούν ένα πλήγμα, θα παρατηρήσουν ότι κάνουν λάθη. Κάνουν συνεχώς λάθη. Θα δουν το αποτέλεσμα του λάθους τους. Θα δουν πότε, πώς και πού θα πάρουν την απάντησή τους», είπε ο Χοσεΐν Σαλαμί.
Ακόμα, αναφέρθηκε και στην φημολογία για μία λίστα δολοφονιών των Ισραηλινών με στόχο Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες προκειμένου να μην προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Το Ισραήλ είναι το λίκνο της τρομοκρατίας και έχει δημιουργηθεί μέσα από τους σκοτωμούς και τις δολοφονίες», ανέφερε ο Χοσεΐν Σαλαμί.

«Νομίζουν ότι μπορούν να σκοτώσουν τους πυρηνικούς επιστήμονες μιας άλλης χώρας και να εμποδίσουν την πορεία αυτής της χώρας προς την ειρηνική πυρηνική τεχνολογία. Νομίζουν ότι σκοτώνοντας τον ηγέτη μιας ομάδας αντίστασης… σε μια άλλη χώρα θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να ζήσουν. Απλά σκάβουν τον τάφο τους», πρόσθεσε ο Χοσεΐν Σαλαμί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Mπάιντεν για νέα απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται βοήθεια

Η Μυστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εν ενεργεία και των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντ...

Γερμανία: Έλληνας σκότωσε την 50χρονη σύζυγό του και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στο Kunzelsau, που βρίσκεται στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Ένας 61χρονος Έλληνας σκότωσε την 50χρονη – επίσης Ελληνίδα – σύζυγό του και στη συνέχεια προσπάθησε να δώσει τέ...

Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν για αύξηση του ρωσικού στρατού – Τρίτη φορά σε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δίνεται εντολή για την αύξηση του τακτικού μεγέθους του ρωσικού στρατού κατά 180.000 στρατιώτες. Το σύνολο του...

Φόρτωση άρθρων...