Σαββάτο
28 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ αποκλείει τον Λίβανο από αέρα και θάλασσα (Videos&Photos)

«Σκοτώσαμε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ», λέει ο ισραηλινός στρατός. Χωρίς τηλεπικοινωνίες η Χεζμπολάχ. Στο στόχαστρο του Ισραήλ αποθήκες της λιβανέζικης ισλαμικής οργάνωσης.

Πλανήτης

Σφίγγει το κλοιό το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τα ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν μείνει χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με το Reuters.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός, καθώς «δύσκολα θα έβγαινε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Ακόμα, ο ισραηλινός ανέφερε ότι όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε το Σάββατο ότι υπάρχουν αποθήκες όπλων ή πύραυλοι σε κτίρια που χτυπήθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στα προάστια της Βηρυτού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Μέσα Ενημέρωσης της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου.

Τα κτίρια βρίσκονται στη συνοικία της Βηρητού που χτυπήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Στόχος, κατά τις ισραηλινές πηγές, ήταν το υπόγειο στρατηγείο της σιιτικής οργάνωσης στο οποίο φέρεται να βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Νασράλα.

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιεί κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια παράκτια πόλη Τύρου του Λιβάνου.

«Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε σχετική ενημέρωση των IDF λίγο πριν από τη 01:30 (ώρα Ελλάδος).

IDF: Σκοτώσαμε δύο διοικητές της Χεζμπολάχ

Διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.

Επόμενο βήμα θα είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήδη περιπολούν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Η σιιτική οργάνωση απάντησε στο χτύπημα, με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών αλλά και drones προς με το Ισραήλ και ειδικά την περιοχή της Γαλιλαίας, το οποίο κράτησε λίγα λεπτά.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αναφορές από τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ που έγιναν τμηματικά σε τρεις φάσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον 65 ρουκέτες, καταγράφοντας την πιο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε νυχτερινές συνθήκες από την έναρξη της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου.

Πολίτες στη Χάιφα κατέγραψαν την ενεργοποίηση του Iron Dome κατά των πυραύλων της Χεζμπολάχ πάνω από τη πόλη.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει κατά μέσο όρο 150 ρουκέτες την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν και κλιμακώθηκε η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ -επίσημα μέσω του στρατού της χώρας- ζήτησε από τους πολίτες της συνοικίας Ντανίγια, εκεί που πριν από δύο περίπου ώρες χτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά, να εκκενώσουν ολόκληρη την περιοχή καθώς η πολεμική αεροπορία της χώρας θα προχωρήσει σε νέα χτυπήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ανακοίνωση ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε. Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2000 που το Ισραήλ ζητά επίσημα εκκένωση της σιιτικής συνοικίας της πρωτεύουσας του Λιβάνου και η πρώτη από την ανάφλεξη της κρίσης ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ.

Αναλυτές από το Τελ Αβίβ σημειώνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότερα από 300 μαχητικά, κυρίως F-16 αλλά και τα τελευταίας γενιάς F-35. Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε μάλιστα πως τα μαχητικά του Ισραήλ περιπολούν πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού και δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά όπλων

Το προάστιο της Ντανίγια είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα της λιβανέζικης πρωτεύουσας και ένας μαζικός βομβαρδισμός δεν είναι απίθανο να φέρει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ομοβροντία από τη Χεζμπολάχ

Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Η λιβανέζικη οργάνωση αναφέρει ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ και ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε.

Θρίλερ με τον Νασράλα 

Η τύχη του Νασράλα είναι, για την ώρα, άγνωστη. Εκτιμήσεις από το ισραηλινό κατεστημένο, όπως τις μεταφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός ή ότι δύσκολα θα μπορούσε να γλιτώσει από το χτύπημα.

Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας. Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».

Το Reuters, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.

Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Βηρυτό

Νέες αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σήμερα, λίγες ώρες μετά τα σφοδρά πλήγματα της Παρασκευής που είχαν στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Την ίδια ώρα, Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα των προηγούμενων ωρών.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: 865 χρόνια κάθειρξη σε εργολάβο πολυκατοικίας που κατέρρευσε στον σεισμό του 2023

Σε 865 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ο εργολάβος που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου στη νότια Τουρκία, που κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό της 6η...

Κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ πριν από «τη νίκη», απορρίπτοντας διεθνή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυσ...

Φόρτωση άρθρων...