Νεκρός είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης. Ο Σινουάρ σκοτώθηκε έπειτα από επιχείρηση που ακολούθησε τυχαίο έλεγχο και εντοπισμό του από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιβεβαίωση της είδησης έρχεται από τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, όπως το Κανάλι 12, τα οποία έχουν σε γνώση τους τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οπλιτών με τους διοικητές τους λίγο μετά την συμπλοκή.

Ανάμεσα στους νεκρούς που υπάρχουν από την συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα. Εκτός του ηγέτη της Χαμάς, ένα ακόμη είναι ο αδελφός και διάδοχός του, Μοχάμεντ Σινουάρ.

Οι στρατιώτες του έκαναν επιτόπιο τεστ DNA με τα αποτελέσματα να βγαίνουν περίπου δύο ώρες αργότερα και να επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.

Αυτό, φαίνεται και από την φωτογραφία που έχουν δώσει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες ενώ έχει βρεθεί η σορός του Σινουάρ, ένας από τους στρατιώτες κρατά ένα μπουκάλι με το οποίο πήρε δείγμα από το γενετικό υλικό του Γιαχία Σινουάρ.

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε αναλάβει τα ηνία της Χαμάς στις 31 Αυγούστου όταν ο de facto πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοτωθεί από έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τεχεράνη.

Ο Σινουάρ που είχε το ψευδώνυμο από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο «αρουραίος της Γάζας» και δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περσινό Σεπτέμβριο, είχε διαφύγει δεκάδες φορές το θάνατο στη μακρά σχέση συγκρούσεων με το Ισραήλ, στοιχείο που του είχε δώσει «ηρωικές» διαστάσεις στους κόλπους της Χαμάς.

Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: Ο Σινουάρ δολοφονήθηκε από στρατιώτες των IDF

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, επιβεβαίωσε πως ο Γιαχία Σινοπυάρ έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών των IDF.

Σε μήνυμά του προς ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, ο Κατζ έγινε ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που ανακοίνωσε επίσημα την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς.

«Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν», προσθέτει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κατζ προσθέτει ότι η δολοφονία του Σινουάρ «δημιουργεί μια δυνατότητα» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και για τη δημιουργία μιας Γάζας χωρίς τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

«Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε από κοινού αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατζ στη δήλωσή του.

Στο μεταξύ, φωτογραφία που διαδόθηκε στο ίντερνετ, δείχνει στρατιώτες των IDF να μεταφέρουν σορό, που πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της Χαμάς, από το κτίριο στο οποίο σκοτώθηκε στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός σύμφωνα με τις αρχικές εξετάσεις DNA, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Και πηγές της Χαμάς δήλωσαν αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν πως ο ηγέτης της οργάνωσης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Ο Νετανιάχου ζήτησε να ενημερώσουν τις οικογένειες των ομήρων πως ο Σινουάρ είναι νεκρός

Να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των ομήρων και να τους ενημερώσουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ζήτησε από τους βοηθούς του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναφερθεί εκτός απροόπτου, στο θέμα με τον ηγέτη της Χαμάς.