Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2024

WP: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για «περιορισμένης κλίμακας» χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο

Πλανήτης
Tags: Ισραήλ

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για σχέδιά του για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. 

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washington Post.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Από το απόγευμα του Σαββάτου υπάρχει έντονη κινητοποίηση του Ισραηλινού στρατού στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ νωρίτερα σήμερα, ειδικές μονάδες του Ισραήλ προχώρησαν σε αναγνωριστικές αποστολές και στοχευμένες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο για τη συλλογή πληροφοριών, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν τούνελ της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας προηγουμένως στο ABC News, είχαν κάνει λόγο για «συνοριακές μετακινήσεις» στον Λίβανο. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων θα μπορούσαν να προετοιμάζουν το έδαφος για μια μεγάλη χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Γκάλαντ: Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας

Ο Αμίρ Αβίβι, πρώην υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός, είπε στη Wall Street Journal ότι επίκειται χερσαία επίθεση και ότι οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων θα πρέπει να θεωρηθούν ως προετοιμασία της εισβολής, όπως είχε γίνει και στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, υπαινίχθηκε επίσης ότι επίκειται η χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας στους στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της χώρας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, υμών περιλαμβανομένων», με στόχο την «επιστροφή στα σπίτια τους των περίπου 60.000 Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων της Χεζμπολάχ με ρουκέτες από τον Λίβανο».

Η επικείμενη, όπως φαίνεται, ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα είναι η τέταρτη σε διάστημα 50 χρόνων.

Μπλίνκεν: Βάρβαρος τρομοκράτης ο Νασράλα - Ασφαλέστερος ο κόσμος χωρίς αυτόν

Ως βάρβαρο τρομοκράτη χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που εξουδετερώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.

«Η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός δρόμος για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση αυτών των προσπαθειών με τη μορφή του κατεπείγοντος» με σκοπό τη διπλωματική λύση στον Λίβανο και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Επιβεβαιώθηκε τριμερής άτυπη συνάντηση τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τριμερή άτυπη συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσία το...

Αυστρία: Το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει τις εκλογές με 29% - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και εξασφαλίζει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή το προβάδισμα στις σημερινές εκλογές της Αυστρίας, με π...

Φόρτωση άρθρων...