Κυριακή
06 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ ετοιμάζει επίθεση στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Νετανιάχου: Έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας» είπε σε διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Πλανήτης

Θέμα χρόνου – ίσως και ωρών – φαίνεται ότι είναι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους, να κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το αναμενόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη – ως απάντηση για την 2η σε πέντε μήνες επίθεση με πυραύλους προς το Τελ Αβίβ – είναι ζήτημα ωρών.

Συγκεκριμένα ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το βρετανικό δίκτυο iTV αναφέρει πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων. Το Ισραήλ όπως συνηθίζει λίγο πριν από σημαντικές επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη μεταβιβάσει τις συντεταγμένες για τους στόχους στο προσωπικό και τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή το άκρως απόρρητο της επιχείρησης.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ως «εισαγωγή» στο χτύπημα προς το Ιράν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση – ούτε το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και έτσι θα το κάνουμε».

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πέτυχε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ και άλλαξε την πορεία του πολέμου ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα. «Καταστρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της σειράς πυραύλων και ρουκετών που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ με τα χρόνια», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου και την ισορροπία του πολέμου».

Ο Νετανιάχου επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι ζήτησε να σταματήσει η προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, το οποίο διεξάγει πολέμους στη Γάζα και τον Λίβανο. “Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους“.

«Έχουμε εκφραστεί ομόφωνα υπέρ μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και έχουμε δηλώσει τη δέσμευσή μας για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», είπε ο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της «Γαλλοφωνίας», προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη του Λιβάνου τον Οκτώβριο.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. «Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε άλλη επιλογή», ​​είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην απόφασή του να μην εισακούσει τις εκκλήσεις από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ παραμένει στις θέσεις της παρά το αίτημα του Ισραήλ να μετακινήσει κάποιες μονάδες

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο (UNIFIL) που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι «διατηρεί τι...

Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης κεκλεισμένων των θυρών για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, με θέμα τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος...

Φόρτωση άρθρων...