Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Το καλό νέο από την... κόλαση της Μέσης Ανατολής

Το χτύπημα της Χεσμπολάχ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 12 παιδιών, δημιούργησε για αρκετές ώρες την αίσθηση ότι ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να... οικοπεδοποιήσει το Νότιο Λίβανο, προκειμένου να εξαλείψει τη δράση της φιλο-ιρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Χθες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, προφανώς κατόπιν σχετικών... συστάσεων από τις ΗΠΑ, ότι το περιστατικό δεν θα αποτελέσει αιτία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η αρχική σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Ισραηλινών, έδωσε τη θέση της σε μια σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα ο "μαύρος χρυσός" να υποχωρήσει και πάλι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η Δύση μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί οπωσδήποτε, ωστόσο, ο συστημικός γεωπολιτικός κίνδυνος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να... συμμαζέψουν τον Νετανιάχου, ο οποίος ήδη έχει ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας και μετά το χτύπημα της Χεσμπολάχ στα υψίπεδα του Γκολάν, προφανώς θα είχε στο μυαλό του την ίδια... σκέψη.

Το Ισραήλ αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και οποιαδήποτε νέα επιθετική κίνηση του Νετανιάχου, θα μπορούσε να ρίξει "λάδι στη φωτιά".

Η συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 80 δολαρίων το βαρέλι, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβοηθηθεί η αντιπληθωριστική πολιτική σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ώστε να μη σημειωθούν ανατροπές στον πτωτικό κύκλο των επιτοκίων. Η οικονομική σταθερότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαρτάται ξεκάθαρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς εκτός από το πετρέλαιο επηρεάζεται και το παγκόσμιο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Συνελήφθη επιχειρηματίας στρατολογημένος από το Ιράν που ήθελε να σκοτώσει τον Νετανιάχου

Στη σύλληψη ενός ισραηλινού πολίτη προχώρησαν τον περασμένο μήνα οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ με την κατηγορία ότι στρατολογήθηκε από το Ιράν για να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Μπ...

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Tο Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα

Μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ...

Φόρτωση άρθρων...