Πολλές ήταν οι θεωρίες που ξέσπασαν εξαιτίας του τραπεζιού των συναντήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης της Ρωσίας, όποτε συναντούσε έναν δυτικό αξιωματούχο στη Μόσχα, τον έβαζε να κάθεται απέναντί του, σε ένα ασυνήθιστα μακρύ, λευκό τραπέζι.

Το τραπέζι του Πούτιν: Παιχνίδια εξουσίας ή φόβοι για την υγεία του;

Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου έδωσε «τροφή» σε συζητήσεις σχετικά με την υγεία του, αφού πολλοί ήταν αυτοί που εκτίμησαν πως ο Πούτιν κάθεται τόσο μακριά από τους συνομιλητές του γιατί φοβάται μην κολλήσει κορωνοϊό. Βέβαια, υπήρξαν και αναλύσεις που μιλούσαν για παιχνίδια πολιτικής εξουσίας εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ το ρεπορτάζ ειδησεογραφικών πρακτορείων επιχείρησε να ρίξει φως στην υπόθεση του τραπεζιού-σιδηρόδρομου.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει την πληροφορία πως ο λόγος, τουλάχιστον στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν, ήταν η άρνηση του Γάλλου προέδρου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ Covid πριν από τη συνάντηση. Το ίδιο συνέβη και στην επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Ως τώρα, στην άλλη άκρη του λευκού, πανάκριβου τραπεζιού έχουν βρεθεί οι εξής αξιωματούχοι: Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν. Μακριά από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους έχει βρεθεί και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά εκείνος έκατσε σε άλλο τραπέζι.

Η συνάντηση Πούτιν-Γκουτέρες στο μακρύ τραπέζι, στη Μόσχα

Τώρα, ήρθε η σειρά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο από απόσταση 6 μέτρων. Γκουτέρες και Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου στη Μόσχα, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια κλιμάκωση του πολέμου και εκτός των ουκρανικών συνόρων, καθώς σημειώθηκαν εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή Υπερδνειστερία, που βρίσκεται στη Μολδαβία. Για τις εκρήξεις αλληλοκατηγορούνται οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές.

Στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.