Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν την ύστατη μάχη για την ανεύρεση επιζώντων την 6η ημέρα μετά τον σεισμό, η προσοχή στρέφεται πλέον και στο ερώτημα: Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τόσα χιλιάδες κτίρια; Δεν ήταν μόνο οι παλιές πολυκατοικίες που έγιναν συντρίμμια. Βασικές υποδομές, σχολεία, νοσοκομεία ακόμη και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν τώρα τους υπευθύνους, βάζοντας στο στόχαστρο κατασκευαστές και όχι μόνο. Όπως μεταδίδει το ΒΒC έχουν ήδη εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την κατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό της Δευτέρας.

Από χθες είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, η αναταραχή στη νότια Τουρκία έχει διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένα μέρη. Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι πέθαναν στην Τουρκία και τη Συρία έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 28.000.

Μετάθεση ευθυνών ή απόδοσή τους με καθυστέρηση;

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένονται πολύ περισσότερες συλλήψεις – αλλά αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από πολλούς ως μια προσπάθεια εκτροπής της συνολικής ευθύνης για την καταστροφή. Για χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν ήταν ασφαλή λόγω της ενδημικής διαφθοράς και των κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτές οι πολιτικές επέτρεπαν τις λεγόμενες αμνηστίες για εργολάβους που καταπατούσαν τους οικοδομικούς κανονισμούς, προκειμένου να ενθαρρύνουν μια κατασκευαστική έκρηξη σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των σεισμογενών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε «ελλείψεις στους ελέγχους για τα κτίρια», αλλά, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια ζώνη καταστροφής, φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα. «Πάντα συνέβαιναν τέτοια πράγματα», είπε. «Είναι μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου».