Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα (07.02.2023) ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.
«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.
Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Συρίας είναι οι μεγαλύτερες μετά το μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί και στη νότια Τουρκία.
Η Άντελαϊντ Μάρσανγκ, η αξιωματούχος του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε πως η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, όμως από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, εντοπίζονται οι κύριες ανάγκες που δεν μπορεί να απαντηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα, καθώς η χώρα ήταν ήδη αντιμέτωπη με χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του εμφυλίου πολέμου, καθώς και με ένα ξέσπασμα χολέρας.
«Είναι μια κρίση επιπλέον των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε η Μάρσανγκ κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.
«Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες βρίσκονται στο πιο υψηλό επίπεδο έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.
Η ίδια είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίου παιδιών, είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι στις δύο χώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς, που μετέτρεψαν χιλιάδες κτίρια σε ερείπια.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων ιατρικών κιτ για χειρουργικές επεμβάσεις και την αντιμετώπιση τραυμάτων, και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
«Είναι τώρα μια κούρσα με το χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνεται».
Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες μετά το σεισμό της Δευτέρας.
«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», υπογράμμισε.