Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τόσο για τις αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, όσο και για τα ολοκαίνουργια κτίρια που ήταν «αντισεισμικά», αλλά κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι», με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές. Μέχρι τώρα τα θύματα έχουν ξεπεράσει τους 16.000 σε Τουρκία και Συρία, με διασώστες από όλο τον κόσμο να δίνουν μάχη με τον χρόνο.
Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στις εκλογές στην Τουρκία σε τρεις μήνες από τώρα, παρά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής χώρας αυτή την εβδομάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές εκλογικές μάχες εδώ και δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε 90 ημέρες έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και παραδέχθηκε κάποια αρχικά λάθη και αστοχίες.
Αναλυτές λένε είπαν ότι μετά τη λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης, ο Τούρκος ηγέτης σχεδιάζει να διεξαγάγει κανονικά τις εκλογές στις 14 Μαΐου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αξιωματούχος της κυβέρνησης το επιβεβαίωσε στο Bloomberg, ζήτησε ωστόσο να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Ο... άφαντος «φόρος σεισμού»
Η οργή αυξάνεται και για τον «φόρο σεισμού» που εισπράττεται από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999.
Ο εκτιμώμενος φόρος των 88 δισ. τουρκικών λιρών (4,6 δισ. δολάρια ή 3,8 δισ. αγγλικές λίρες) έπρεπε να δαπανηθεί για την πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Το 1999, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία.
Αυτά τα ερωτήματα σχετικά με τον «ειδικό φόρο επικοινωνίας» – όπως τον αποκαλούν οι Αρχές – τίθενται κάθε φορά που γίνεται σεισμός στην Τουρκία. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει δημοσίως πώς ξοδεύονται τα χρήματα, σύμφωνα με το τουρκικό BBC.
«Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας, που έχουν συγκεντρωθεί από το 1999;», δήλωσε στο AFP ο Τζελάλ Ντενίζ, 61 ετών. Ο αδερφός και τα ανίψια του παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Βλέποντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο Ερντογάν ξεκίνησε μία επιχείρηση κατευνασμού των πολιτών επιστρατεύοντας την βοήθεια της συζύγου του, αλλά και… τα 16 ασυνόδευτα νεογέννητα.
Επιστρατεύτηκε το προεδρικό αεροσκάφος
«Το προεδρικό αεροσκάφος επιστρατεύτηκε για τη μεταφορά ιατρικών ομάδων και ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και για τη μεταφορά σοβαρά τραυματιών στην Άγκυρα» μεταδίδει το Anadolu. «Οι τελευταίοι επιβάτες του αεροπλάνου ήταν ασυνόδευτα βρέφη από τις σεισμόπληκτες περιοχές» αναφέρει επίσης το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.
Και τα 16 ασυνόδευτα βρέφη που μεταφέρθηκαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Άγκυρα, επισκέφθηκε στο νοσοκομείο η Εμινέ. Η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε για την κατάσταση τους και δήλωσε ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη της υγείας τους.
«Τα βρέφη ηλικίας έως 1 έτους παρέλαβαν μητέρες από το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών οι οποίες τα συνόδευσαν στο νοσοκομείο. Τα βρέφη είναι καλά στην υγεία τους» αναφέρει το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.
«Η Εμινέ Ερντογάν η οποία λατρεύει να αγκαλιάζει παιδιά, δάκρυσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της» προσθέτει το Anadolu στο τηλεγράφημά του, ενώ πλήθος βίντεο και φωτογραφίες κάνουν τον γύρο των social media.