Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

Τρόμος για τον τυφώνα «Μίλτον»: «Φύγετε, είναι θέμα ζωής και θανάτου» – Ουρές για τρόφιμα, βενζίνη και σακιά με άμμο

Πλανήτης

Χάος επικρατεί στους δρόμους στη Φλόριντα καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή εν αναμονή του τυφώνα Μίλτον, την ώρα που οι αντλίες σε πολλά πρατήρια καυσίμων έχουν στερέψει.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Υποχρεωτική είναι η απομάκρυνση των ενοίκων από οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, περιέγραψε με τον πιο δραματικό τρόπο τον κίνδυνο με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η πόλη της.

«Αν βρίσκεστε μέσα στα σπίτια σας, αυτό θα γίνει το φέρετρο σας», είπε.

Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, με τους αρμόδιους να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού φράγματος.

Η κατασκευή αυτή γνωστή και ως AquaFence, είναι ένα φράγμα το οποίο μπορεί να αντέξει καταιγίδες σε ύψος 4,5 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Μάλιστα η κατασκευή αυτή προστάτευσε με επιτυχία το νοσοκομείο από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν πριν από δύο εβδομάδες.

Επίσης το νοσοκομείο έχει τη δική του παροχή νερού και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας το οποίο μπορεί να αντέξει ένα τυφώνα κατηγορίας 5 και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για πέντε μέρες.

Ο τυφώνας Μίλτον που πνέει με ανέμους 260 χιλιομέτρων την ώρα αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

«Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ», εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

«Δεν θα ήθελα να είμαι εκεί», δήλωσε ο Τζέραλντ Λίμους. «Αυτή θα είναι μια καταιγίδα που θα αλλάξει τη ζωή μας, όπου κι αν χτυπήσει».

Ο Λίμους, ο οποίος έχει ζήσει στο Μπράντεντον όλη του τη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει εκκενωθεί ποτέ για οποιαδήποτε προηγούμενη καταιγίδα. Αποφάσισε όμως ότι πρέπει να το κάνει για την ασφάλεια της οκτάχρονης κόρης του.

«Απλώς την κοίταξα και δεν μπορούσα να την αφήσω να ζήσει μια τέτοια τραυματική εμπειρία», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (8/10). «Είναι ένα ρίσκο που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε».

Μία άλλη κάτοικος αγωνίζεται να ανοικοδομήσει το σπίτι της στην Άννα Μαρία της Φλόριντα, αφού υπέστη σοβαρές ζημιές τον περασμένο μήνα από την Χέλεν, έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας τέσσερα όταν χτύπησε.

«Αυτός εδώ θα είναι πολύ χειρότερος από τη Χέλεν», είπε μιλώντας στο BBC, ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένη στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη.

«Το αυτοκίνητό μου καταστράφηκε ολοσχερώς, όλοι μας απολυθήκαμε από τη δουλειά μας και τα υπάρχοντά μου καταστράφηκαν. Αφού χτυπήσει αυτή η καταιγίδα, θα γίνω επίσημα άστεγη».

Καμπανάκι κινδύνου για ανεμοστρόβιλους

Για τον σοβαρό κίνδυνο ο τυφώνας Μίλτον να συνοδεύεται από την εκδήλωση ανεμοστρόβιλων, προειδοποιεί το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων (SPC).

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε τμήματα της κεντρικής και νότιας Φλόριντα βρίσκονται τώρα σε αυξημένο κίνδυνο (ή επίπεδο 3 από 5) για ισχυρές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Φορτ Μάιερς, Σαρασότα και Μελβούρνη, δήλωσε το SPC.

Ένας μικρός κίνδυνος για ανεμοστρόβιλους (ή επίπεδο 2 από 5) περιβάλλει την περιοχή αυξημένου κινδύνου και εξαπλώνεται από τη νότια Φλόριντα έως την κεντρική Φλόριντα. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και περιλαμβάνει το Μαϊάμι, την Τάμπα και το Ορλάντο. Οι ανεμοστρόβιλοι αποτελούν την κύρια απειλή.

Υπεθυμίζεται ότι ο τυφώνας Χέλεν γέννησε περισσότερους από 30 ανεμοστρόβιλους στα νοτιοανατολικά όπου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες ακόμα αγνοούνται.

Το δραματικό μήνυμα του Μπάιντεν

Δραματική έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητώντας τους να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα, και αν ο Θεός το θέλει δεν θα είναι, αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απλώς δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκτός της χώρας αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Δεδομένης της πιθανής καταστροφής από την καταιγίδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα προκειμένου να επιβλέψει τις προετοιμασίες για την καταιγίδα - εκτός από τη συνεχιζόμενη αντιμετώπιση του τυφώνα Χέλεν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας για την Ουκρανία

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για την Ουκρανία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα από τότε που άρχισε η πλήρους κλίμακας εισβ...

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πλησιάζει στη Φλόριντα ο «Μίλτον», τρέχουν να σωθούν οι πολίτες

Ο «Μίλτον» ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 - το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της ...

Σαν σήμερα – 9 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1701: Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ. 1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. 1923: Με την αιτιολογία της απαγόρευση...

Φόρτωση άρθρων...