Τρίτη
08 Οκτωβρίου 2024

Τρόμος στη Φλόριντα για τον κυκλώνα Μίλτον - Χάος στους δρόμους

«Αν μείνετε θα πεθάνετε», προειδοποιούν οι Αρχές τους πολίτες. Τα 350 χλμ/ώρα θα φτάσουν οι άνεμοι.

Πλανήτης

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο κυκλώνας Μίλτον πλησιάζει τη δυτική ακτή της πολιτείας. Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. 

«Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει. Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», ανέφερε ο Ρον ΝτεΣάντις.

 

Ο Μίλτον έχει πλέον αναβαθμιστεί σε κυκλώνα Κατηγορίας 5, με ανέμους που φτάνουν τα 350 χιλιόμετρα την ώρα, και αναμένεται να πλήξει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα την Τετάρτη.

Έως τώρα, τουλάχιστον εννέα κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφωθούν με αυτές χωρίς καθυστέρηση. Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε με έντονο ύφος: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές εκκένωσης, η απόφαση αυτή μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή».

Ο Μίλτον έχει πλέον αναβαθμιστεί σε κυκλώνα Κατηγορίας 5, με ανέμους που φτάνουν τα 350 χιλιόμετρα την ώρα, και αναμένεται να πλήξει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα την Τετάρτη.

Την Τρίτη το πρωί, ο κυκλώνας πέρασε από τη βόρεια ακτή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, με ισχυρούς ανέμους και απειλητικό κύμα καταιγίδας. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο κυκλώνας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, και οι επιπτώσεις του ενδέχεται να επηρεάσουν μια μεγάλη έκταση της δυτικής ακτής της πολιτείας. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπα, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πλημμύρες και καταιγίδες, δεν έχει δεχθεί άμεσο χτύπημα από κυκλώνα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι πρέπει να ολοκληρώσουν τα σχέδια εκκένωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την εξέλιξη του καιρού την Τετάρτη.

Χάος στους δρόμους 

Η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Παράλληλα, ορισμένα θεματικά πάρκα στη Φλόριντα, όπως η Disney World και η Universal Orlando, παραμένουν ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές διακοπές λειτουργίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων (FEMA) αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, καθώς έχει ήδη κινητοποιηθεί σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Με λιγότερο από το 10% του προσωπικού της διαθέσιμο, η ικανότητα της FEMA να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις που φέρνει ο Μίλτον βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η Φλόριντα καλείται να προετοιμαστεί για μια δυνητικά καταστροφική καταιγίδα.

Η Helen, που χτύπησε περίπου 100 μίλια βόρεια της Τάμπα τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ιστορικές καταιγίδες, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 12 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι που δεν εκκένωσαν τις περιοχές τους εγκαίρως.

Μεγάλες ποσότητες από συντρίμμια παραμένουν ακόμα στους δρόμους και τις γειτονιές. Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις διέταξε τους χώρους αποκομιδής να μείνουν ανοιχτοί 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα αντικείμενα πριν τα μετατρέψει σε «βλήματα» ο Μίλτον.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με δύο μεγάλες καταιγίδες να έρχονται η μία μετά την άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι του Κόλπου της Τάμπα, που δεν είχαν εκκενώσει την περιοχή κατά την Helen, τώρα κάνουν σχέδια για να απομακρυνθούν.

Στο Πινέλας Κάουντι, ο 83χρονος Μάικ Τούτκο, που δεν έφυγε κατά την Helen, τόνισε ότι «όλα αυτά τα συντρίμμια στους δρόμους θα μετατραπούν σε βλήματα με ανέμους 120 μιλίων την ώρα». Αυτή τη φορά, σκοπεύει να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή περιοχή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ηλικιωμένους κατοίκους και όσους ζουν σε γηροκομεία. Δεκάδες ασθενοφόρα είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων, καθώς η Τάμπα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων κατοίκων, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες εκκένωσης.

Το Αεροδρόμιο της Τάμπα ήταν γεμάτο από τουρίστες που προσπαθούσαν να φύγουν, καθώς και από κατοίκους που αναζητούσαν αυτοκίνητα προς ενοικίαση για να διαφύγουν από την πόλη, καθώς τα οχήματά τους καταστράφηκαν από την Helen. Οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι και η κίνηση υπερδιπλασιάστηκε.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...