Η σύλληψη της 29χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου Τσετσίλια Σάλα στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς. Η Σάλα, γνωστή για τη δουλειά της με την εφημερίδα Il Foglio, το ιδιωτικό κανάλι La 7, και τη δημιουργία podcast για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, βρισκόταν στο Ιράν για δύο εβδομάδες.
Οι συνθήκες σύλληψης
Η Σάλα συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ιταλία. Στη διάρκεια της παραμονής της, επικεντρώθηκε στην καταγραφή της καθημερινότητας των πολιτών του Ιράν, με στόχο να φωτίσει λιγότερο προβεβλημένες πτυχές της ζωής τους, προσφέροντας ένα διαφορετικό δημοσιογραφικό φακό.
Οι φυλακές του τρόμου
Μέχρι και σήμερα, δεν έχει απαγγελθεί καμία επίσημη κατηγορία, στην Ιταλίδα απεσταλμένη. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι βρίσκεται έγκλειστη στις φυλακές του Εβίν, μαζί με πολιτικούς κρατούμενους, υπό απάνθρωπες συνθήκες. Τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ, σε κάθε κελί στοιβάζονται από επτά κρατούμενοι και πάνω και ακούγονται συνεχώς κραυγές από βασανιστήρια. Στην Ιταλίδα ρεπόρτερ επετράπη μόνον να συνομιλήσει τηλεφωνικά, για λίγα δευτερόλεπτα με την μητέρα της και να συναντήσει, χθες, την Ιταλίδα πρέσβη στην Τεχεράνη.
Αντίποινα της Τεχεράνης;
«Παρακολουθούμε την όλη υπόθεση από την πρώτη στιγμή. Εργαζόμαστε με στόχο την απελευθέρωση της Τσετσίλια, χρειάζεται προσοχή και εχεμύθεια», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι. Σύμφωνα με τον Τύπο, δεν αποκλείεται να πρόκειται για αντίποινα της Τεχεράνης, εξαιτίας της σύλληψης, πριν δυο εβδομάδες στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, του Ιρανού Μοχάμαντ Αμπεντίνι Ναζαφαμπάντι. Είχε μόλις φτάσει στην ιταλική συμπρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη και κατηγορείται για εμπόριο όπλων. Το ένταλμα σύλληψής του, εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενοχλητικά ρεπορτάζ;
Το καθεστώς των Αγιατολάχ, όμως, μπορεί να ενοχλήθηκε και από ένα σχόλιο της Τσετσίλια Σάλα, στο Instagram: δίπλα στην φωτογραφία της Ιρανής ηθοποιού Ζεϊνάμπ Μουσαβίν, στις 18 Δεκεμβρίου, η Ιταλίδα απεσταλμένη έγραψε: «Η Ζεϊνάμπ συνελήφθη για τα όσα έλεγε μια μάσκα, ένα από τα πρόσωπα των διαφόρων σκέτς της. Από τότε, μάζεψε μια σειρά από διασκεδαστικές ατάκες, για την ζωή των κρατουμένων. Κατάφερε να μετατρέψει σε γέλιο, τις ημέρες που πέρασε στην απομόνωση». Τώρα, όμως, μέσα στην βάρβαρη λογική εκδίκησης του καθεστώτος, στα κελιά του μαρτυρίου, βρίσκεται η νεαρή, Ιταλίδα δημοσιογράφος.
Πηγή: DW