Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

UFO, μπαλόνια κατάσκοποι ή συσκευές καιρού; - Τα αναπάντητα ερωτήματα και το πιο πιθανό σενάριο

Πλανήτης

Μυστήριο παραμένει για τους Αμερικανούς αξιωματούχους η ακριβής προέλευση των τριών αγνώστων αντικειμένων που καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους ουρανούς των ΗΠΑ και του Καναδά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει να περιλαμβάνει ακόμα και το ερώτημα: είχαν ή δεν είχαν εξωγήινη προέλευση;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την κατάρριψη ενός ακόμη αντικειμένου, του τέταρτου κατά σειρά, χθες, Κυριακή. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως πως καθώς ταξίδευε στα 20.000 πόδια (6.100 μέτρα), θα μπορούσε να παρεμποδίσει την εμπορική εναέρια κυκλοφορία. Στρατιωτικός διοικητής της χώρας ανακοίνωσε επισήμως πως θα μπορούσε να πρόκειται για "αέριο τύπο μπαλονιού" ή "κάποιο άλλο σύστημα αέριας πλοήγησης". Όπως αναφέρει το BBC, ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να είναι ΑΤΙΑ, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

Το πιο πρόσφατο αντικείμενο - που καταρρίφθηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά - περιγράφηκε από αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ως μια μη επανδρωμένη "οκταγωνική δομή" με κορδόνια συνδεδεμένα σε αυτό.

Το αντικείμενο καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16 στις 14:42 τοπική ώρα. Το περιστατικό εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την αλληλουχία αγνώστων αντικειμένων που καταρρίφθησαν από την αεράμυνα των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα. Ο Στρατηγός της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, Glen VanHerck, υποβίβασε το θέμα αναφέροντας πως "δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε απειλή". "Δεν πρόκειται να τα κατηγοριοποιήσω ως μπαλόνια. Τα ονομάζουμε άγνωστα αντικείμενα για κάποιο λόγο", πρόσθεσε. "Παρατηρούμε πολύ, πολύ μικρά αντικείμενα που παράγουν την ελάχιστη διατομή ραντάρ (RCS)", ανέφερε, κοινώς ίσα που ανιχνεύονται. "Περαιτέρω πληροφορίες θα γίνουν γνωστές από την αντικατασκοπεία", είπε, όταν ερωτήθηκε εάν αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι "εξωγήινης προέλευσης". Δήλωσε πάντως πως δεν αποκλείεται τίποτα, καθώς όλα είναι υπό έρευνα.

Πιλότοι που πετούσαν κοντά στα αντικείμενα έδωσαν αντικρουόμενες καταθέσεις και διαφορετικές αφηγήσεις για το τι παρατήρησαν αφού πλησίασαν το ΑΤΙΑ. Σύμφωνα με το CNN, κάποιοι είπαν ότι "παρενέβη στα ραντάρ και επηρέασε τα όργανα του αεροσκάφους", και άλλοι κατέθεσαν ότι δεν το εντόπισαν καν.

mpalonia

Πόλεμος δηλώσεων

Ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου αφού αιωρούνταν για μέρες πάνω από τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι είπαν ότι προέρχεται από την Κίνα και είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ευαίσθητων τοποθεσιών.

Η Κίνα αρνήθηκε ότι το αντικείμενο χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία και είπε ότι ήταν μια συσκευή παρακολούθησης καιρού που είχε βγει εκτός της πορείας της. Το περιστατικό και οι εκατέρωθεν δηλώσεις, ενέτειναν τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Ωστόσο, την Κυριακή, ένας αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα του επικοινώνησε με το Πεκίνο σχετικά με το πρώτο αντικείμενο, αφού δεν έλαβαν "επαρκείς απαντήσεις". Από τότε και έπειτα, αμερικανικά μαχητικά έχουν καταρρίψει τρία ακόμη αντικείμενα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθεί ένα αντικείμενο πάνω από τη βόρεια Αλάσκα την Παρασκευή και το Σάββατο ένα παρόμοιο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από το Γιούκον στον βορειοδυτικό Καναδά. ΗΠΑ και Καναδάς εργάζονται για την περισυλλογή των υπολειμμάτων, ωστόσο η έρευνα στην Αλάσκα παρεμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

"Αυτά τα αντικείμενα δεν έμοιαζαν πολύ και ήταν πολύ μικρότερα από το μπαλόνι που αναχαιτίστηκε στις 4 Φεβρουαρίου, δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ακόμη ως κάτι συγκεκριμένο μέχρι να ανακτήσουμε όλα τα συντρίμμια", δήλωσε εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έστειλαν δικά τους αερόστατα στον εναέριο χώρο τους περισσότερες από 10 φορές τον περασμένο χρόνο. "Δεν είναι ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο άλλων χωρών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε συνέντευξη Τύπου.

usa_mpaloni

Το πιο πιθανό σενάριο

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στη Washington Post το Σάββατο πως η ανίχνευση περισσότερων αντικειμένων μπορεί να έγινε λόγω της εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποίησαν τα αμερικανικά ραντάρ και αισθητήρες. Ωστόσο, δεν έκανε σαφές αν η ανίχνευση ήταν συγκυριακή ή αν επρόκειτο για μια συνονισμένη, εσκεμμένη δράση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στο ABC News ότι τα τρία πιο πρόσφατα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν ήταν πιθανόν συσκευές καιρού και όχι μπαλόνια επιτήρησης. Ο Γερουσιαστής Leader Chuck επέμεινε πάντως πως επρόκειτο για μπαλόνια παρακολούθησης.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Jon Tester, δήλωσε στο BBC: "Αυτό που έγινε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ήταν μια τρέλα". Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν για καθυστέρηση στις κινήσεις της, αναφέροντας πως οι αναχαιτίσεις έπρεπε να έχουν γίνει συντομότερα.

Το CNN, που επικαλείται έξι εμπειρογνώμονες, αναφέρει πως η μέθοδος που εφαρμόζουν πλέον οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την παρακολούθηση του στόλου των κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας, αναπτύχθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο. Πρακτικά δηλαδή, αυτά τα "ΑΤΙΑ" θα μπορούσαν να πετούν και παλιότερα στον ουρανό των ΗΠΑ αλλά να μην υπήρχε ο τρόπος για να εντοπιστούν. Κάτι που φαντάζει, ως το πιθανότερο σενάριο, το οποίο αποτελεί και μια δύσκολη παραδοχή για την Ουάσινγκτον.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" για να κρατήσει τη χώρα ασφαλή. Σημείωσε πως η "δύναμη συναγερμού ταχείας αντίδρασης" του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι έτοιμη 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, "να αντιμετωπίσει κάθε απειλή".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν χθες σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής του ένοπλου τμήματος ...

«Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος κατά της Ουκρανίας»

Δύο αξιωματούχοι της Δύσης αντέκρουσαν την εκδοχή της Ουκρανίας που ισχυρίζεται πως η Ρωσία επιτέθηκε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλ...

Φόρτωση άρθρων...