Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έχει προκαλέσει ανησυχία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Γάζα, στις οποίες ήταν βασικό πρόσωπο αλλά και γενικότερα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, λίγες μόλις ώρες πριν τη δολοφονία του στο Ιράν, μεταδίδουν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, που δολοφονήθηκε στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Τετάρτη, είχε επισκεφτεί θεματικό πάρκο στην Τεχεράνη.

Σε ανάρτηση της Χαμάς στο Telegram αναφέρεται ότι ο Χανίγια έπεσε νεκρός στη διάρκεια «ύπουλης σιωνιστικής επιδρομής στο ακίνητο όπου διέμενε, στην Τεχεράνη».

H δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ομηρεία των Ισραηλινών στη Γάζα, πυροδοτεί την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τον μουσουλμανικό κόσμο να «βράζει» και τους φόβους ανάφλεξης να είναι πιο ορατοί από ποτέ.

Ο Χανίγια, βρισκόταν στην Τεχεράνη, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς και για συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες, καθώς το Ιράν υπήρξε βασικός υποστηρικτής της Χαμάς.

Ο θάνατός του ήρθε λίγες ώρες, αφότου το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.