Η 14χρονη Τζιόρτζια Γκριν υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού είχε ψεκάσει με αποσμητικό την κρεβατοκάμαρά της. Όπως αναφέρει το BBC, οι γονείς του κοριτσιού έχουν μάθει και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Η Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αερολυμάτων (BAMA) δήλωσε ότι οι συσκευασίες των αποσμητικών φέρουν «πολύ σαφείς προειδοποιήσεις». Σύμφωνα με το νόμο, τα αποσμητικά σπρέι πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση «φυλάσσεται μακριά από παιδιά».
Ωστόσο, οι γονείς της Τζόρτζια είπαν ότι τα γράμματα στη συσκευασία ήταν πολύ μικρά και πιστεύουν ότι πολλοί γονείς αγοράζουν αποσμητικά για τα παιδιά τους χωρίς να προσέξουν τη σήμανση.
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιεχόμενο αυτών των σπρέι», δήλωσε ο πατέρας της Τζόρτζια.
«Δεν θα ήθελα να περάσει κανείς αυτό που περάσαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θέλουμε ο θάνατος της κόρης μας να αποδειχθεί μάταιος», πρόσθεσαν.
Η Τζόρτζια ήταν αυτιστική και της άρεσε να ψεκάζει αποσμητικό στις κουβέρτες, καθώς έβρισκε τη μυρωδιά ανακουφιστική.
«Η μυρωδιά αυτή την χαλάρωνε», εξήγησε ο πατέρας της.
«Όταν ένιωθε λίγο ανήσυχη, ψέκαζε αυτό το σπρέι και ένιωθε ανακούφιση, επειδή είναι αυτό το αποσμητικό το χρησιμοποιούσε η γυναίκα μου», είπε ο Γκριν.
Ο μεγαλύτερος αδελφός της Τζόρτζια τη βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της, στην κρεβατοκάμαρά της, στις 11 Μαΐου 2022.
«Η πόρτα της ήταν ανοιχτή, οπότε δεν ήταν σε κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο πατέρας της.
«Η ακριβής ποσότητα του αποσμητικού δεν είναι σαφής, αλλά θα πρέπει να ήταν περισσότερη από ό,τι θα ψέκαζε κανείς κανονικά», πρόσθεσε.
«Κάποια στιγμή η καρδιά της σταμάτησε ως αποτέλεσμα της εισπνοής του αποσμητικού».
Διεξήχθη έρευνα για τον θάνατο της Τζόρτζια και ο ιατροδικαστής κατέγραψε το περιστατικό ως ατύχημα. Η ιατρική αιτία του θανάτου της ήταν «μη εξακριβωμένη αλλά συνεπής με εισπνοή αερολύματος».
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το συγκεκριμένο αποσμητικό αναφέρθηκε σε 11 πιστοποιητικά θανάτου μεταξύ 2001 και 2020. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες δεν αναφέρονται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Το πιστοποιητικό θανάτου της Τζόρτζια αναφερόταν σε «εισπνοή αερολύματος» και όχι σε «αποσμητικό».
Το βουτάνιο – το κύριο συστατικό του αποσμητικού του 14χρονου κοριτσιού – εντοπίστηκε σε ιατροδικαστικές εκθέσεις για 324 θανάτους μεταξύ 2001 και 2020. Το προπάνιο και το ισοβουτάνιο – επίσης παρόντα στο αποσμητικό της Τζόρτζια – αναφέρθηκαν σε 123 και 38 θανάτους αντίστοιχα.
Η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανέφερε ότι οι ουσίες έχουν συνδεθεί με πολλούς θανάτους, σημειώνοντας ότι η εισπνοή αερίου βουτανίου ή προπανίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η Εταιρεία Πρόληψης Ατυχημάτων (RoSPA) δήλωσε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν πεθάνει μετά από υπερβολικό ψεκασμό αποσμητικών.
«Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι απολύτως ασφαλή και εντελώς απαλλαγμένα από κινδύνους. Η αλήθεια όμως, είναι ότι δεν είναι. Η εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων αερολυμάτων, όχι μόνο αποσμητικών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό επικίνδυνα για τη ζωή σενάρια – από λιποθυμίες και αναπνευστικές δυσκολίες, μέχρι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και δυστυχώς, θάνατο», δήλωσε η Άσλεϊ Μάρτιν, σύμβουλος δημόσιας υγείας στην RoSPA.
«Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι θάνατοι από αερολύματα συμβαίνουν μόνο σε σενάριο κατάχρησης ουσιών, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει έναν αριθμό θανάτων όπου παιδιά και νεαροί ενήλικες έχουν ψεκάσει υπερβολικά με αερολύματα – από εφήβους που έχουν επίγνωση της οσμής του σώματος, μέχρι παιδιά που αναζητούν καθησυχασμό από οικείες μυρωδιές», τόνισε η Μάρτιν.
Οι γονείς της Τζόρτζια δήλωσαν ότι είχαν μάθει για κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μέσω της δικής τους έρευνας. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο 12χρονος Ντάνιελ Χάρλεϊ, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε αφού ψέκασε τον εαυτό του με αποσμητικό μέσα στο μπάνιο.
«Αυτό συνέβη το 2008, αλλά η κόρη μου πέθανε το 2022», είπε ο Γκριν. «Η ευαισθητοποίηση δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι».
Το 2019, ο 13χρονος Τζακ Γουέιπλ πέθανε κάτω υπό παρόμοιες συνθήκες με τη Τζόρτζια. Ο έφηβος συνήθιζε να ψεκάζει αποσμητικό όταν ένιωθε άγχος επειδή η μητέρα του έφευγε από το σπίτι, καθώς το αποσμητικό μύριζε σαν εκείνη.
Ποιες προειδοποιήσεις αναγράφονται στα αποσμητικά;
Τα περισσότερα αποσμητικά σπρέι φέρουν μια προειδοποίηση που αναφέρει ότι «η κατάχρηση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία». Αυτό δεν αποτελεί νομική απαίτηση, αλλά συνιστάται από την BAMA λόγω του κινδύνου υπερβολικής εισπνοής.
Οι γονείς της Τζόρτζια πιστεύουν ότι η προειδοποίηση πρέπει να αλλάξει σε «η χρήση διαλύτη μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», επειδή η Τζόρτζια δεν έκανε κατάχρηση αποσμητικού. Τα αποσμητικά αεροζόλ πρέπει επίσης να περιέχουν οδηγίες για τη σωστή χρήση τους, οι οποίες συντάσσονται μετά από εκτιμήσεις κινδύνου που πραγματοποιεί ο κατασκευαστής. Εάν ένα αποσμητικό αεροζόλ είναι εύφλεκτο, πρέπει επίσης να υπάρχει σχετική προειδοποίηση.
Η Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Αεροζόλ (BAMA) δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό που αφορά προϊόντα αεροζόλ και εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο ενός τόσο νέου ανθρώπου.
«Ως βιομηχανική ένωση συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές για να διασφαλίσουμε ότι τα αερολύματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και φέρουν πολύ σαφείς προειδοποιήσεις και οδηγίες χρήσης και συνιστούμε σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί ένα αεροζόλ να το κάνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνιστούμε επίσης την εφαρμογή ορισμένων πρόσθετων προειδοποιήσεων και οδηγιών χρήσης, πέραν αυτών που απαιτούνται από τον κανονισμό, και συνεχίζουμε να τις επανεξετάζουμε για να ενθαρρύνουμε την ασφαλή χρήση των αερολυμάτων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.