Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας καθώς μετά τις δύο παραιτήσεις υπουργών της και την αποπομπή της «αδερφής ψυχής» και «αρχιτέκτονα» του μίνι προϋπολογισμού, Κουάσι Κουαρντένγκ, το χάος στο κόμμα της είναι πλέον η νέα κανονικότητα, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.
«12 ώρες» προθεσμία στη Λιζ Τρας προκειμένου να σώσει τη θέση της και την κυβέρνησή της δίνει σημαίνων βουλευτής των Συντηρητικών στη Βρετανία, καθώς ολοένα και περισσότεροι αντάρτες των Τόρηδων ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού.
Ο συντηρητικός βουλευτής Σάιμον Χόαρ είπε ότι σήμερα και αύριο είναι «κρίσιμες μέρες» για την κυβέρνηση και ερωτηθείς κατά πόσον η Τρας είναι «κατάλληλη για τη δουλειά», δήλωσε στην εκπομπή Τoday του ραδιοφώνου του BBC ότι θα μπορούσε να είναι, αλλά «τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ καλά. Είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Μπορεί να ανακρούσει πρύμναν το καράβι; Ναι, αλλά νομίζω ότι έχει περίπου 12 ώρες για να το κάνει», σχολίασε.
Υπουργοί σπεύδουν στο πλευρό της Τρας, που κρέμεται από μια κλωστή, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει, καθώς η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και οι χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων τορπίλισαν τις προσπάθειες της πρωθυπουργού να επιβεβαιώσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον πρόεδρο της πανίσχυρης «Επιτροπής 1922» των Τόρηδων, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, που ενδέχεται να πει στην Τρας ότι δεν έχει πλέον τη στήριξη των συντηρητικών βουλευτών, εφόσον επαρκής αριθμός εξ αυτών υπογράψει επιστολές που θα ζητούν την παραίτησή της. Ο Χόαρ είπε ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση απαισιοδοξίας σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος των Τόρηδων. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τη μία ή την άλλη πτέρυγα, αλλά όταν γίνεται σε όλο το κόμμα, τότε θα έπρεπε να ηχεί συναγερμός».
Σε αναζήτηση αντικαταστάτη της Τρας
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη των Τόρηδων θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για την αντικατάσταση της Τρας με πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας κούρσας διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών ή πρόωρων εκλογών, σε μια περίοδο που οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχουν τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι εσωκομματικές παρατάξεις είναι διχασμένες ως προς το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία.
Η υπουργός Μεταφορών, Αν Μαρί Τρεβελιάν, είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να εμπιστεύεται την Τρας, αλλά αρνήθηκε να πει κατά πόσον η νυν πρωθυπουργός θα οδηγήσει τους Τόρηδες στις επόμενες εκλογές. «Εγώ θέλω να συνεχίσει να παράγει το πραγματικό σημαντικό έργο που κάνουμε», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Κέμι Μπέιντενοκ, ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση λειτουργεί με πλήρεις ρυθμούς, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο κόμμα. Αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να διευθετήσουμε το θέμα -και είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να το κάνουμε».
Αλλά μέχρι στιγμής 12 βουλευτές των Τόρηδων έχουν καλέσει δημοσίως την Τρας να παραιτηθεί. Ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ είπε ότι η θέση της κυρίας Τρας είναι «εντελώς αστήριχτη». «Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό, τότε θα εκπλαγώ», δήλωσε. Ο συνάδελφός του, Πίτερ Άλντους, είπε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για την Τρας προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του «κλείνει πολύ γρήγορα, αν δεν έχει κλείσει εντελώς». Και τόνισε ότι ως πιθανούς διαδόχους της σε περίπτωση παραίτησή της βλέπει τον Ρίσι Σούνακ ή την Πένι Μόρντοντ.