Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

WP: Ο Πούτιν επεκτείνει εγκαταλελειμμένα εργαστήρια όπλων βιολογικού πολέμου - Ανησυχία της Δύσης (εικόνες)

Πλανήτης

Έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν προκαλέσει οι δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε έκταση έξω από τη Μόσχα που κάποτε χρησιμοποιείτο ως εργοστάσιο παραγωγής όπλων βιολογικού πολέμου.

Λίγους μήνες αφότου η Ρωσία άρχισε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ασυνήθιστη δραστηριότητα σε περιορισμένη στρατιωτική ερευνητική εγκατάσταση που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μόσχας.

Πρόκειται για την Sergiev Posad-6, μία περιοχή 60 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε μεγάλο ερευνητικό κέντρο για όπλα βιολογικού πολέμου, όπως μεταδίδει η Washington Post.  

washington-post

Η περιοχή αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι εδώ και δεκαετίες ανεκμετάλλευτη, με τις δορυφορικές εικόνες να καταγράφουν εκτεταμένες ανακατασκευές σε τουλάχιστον δέκα κτήρια.

Αρκετά από αυτά φέρουν χαρακτηριστικά που συνάδουν με εγκαταστάσεις υψηλής βιολογικής ασφάλειας επιπέδου 4 (BSL-4), οι οποίες είναι εξοπλισμένες για τη μελέτη και διαχείριση εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων ιών.

washington-post

Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post, ένα από τα κτήρια περιλαμβάνει μεγάλες εγκαταστάσεις εξαερισμού και υψηλής ασφάλειας ανιχνευτές κίνησης, ενδεικτικά για εργαστήρια υψηλής περιεκτικότητας.

Οι εγκαταστάσεις ασφαλείας της περιοχής δημιουργούν ένα «στρώμα άμυνας» με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας που κάνουν δύσκολη την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ο William Goodhind.

washington-post

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως τα νέα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα σε μικρόβια όπως ο ιός Ebola, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας ενάντια σε βιολογικές απειλές και μελλοντικές πανδημίες.

Η Ρωσία και συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο σχεδιασμού βιολογικών όπλων.

washington-post

Οι αναλυτές του State Department των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το ρωσικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων δεν ακυρώθηκε ποτέ, αλλά αντίθετα «απορρίφθηκε και εξελίχθηκε» από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι νέες αναβαθμίσεις φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει την ανανέωση του προγράμματός της, ιδίως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των εντάσεων με τη Δύση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαρλ Μισέλ: Το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να έχει διάφορες αποχρώσεις και να μην είναι «ασπρόμαυρη», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη ...

Φόρτωση άρθρων...