Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Washington Post: Οι πιέσεις των ΗΠΑ φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Ιράν για μεγάλης κλίμακας επίθεση

Πλανήτης

Την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές πιέσεις της αμερικανικής Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την μετακίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν αρχίσει να αποδίδουν προκειμένου το Ιράν να μην προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ μετέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην «Washington Post».

Αν και το Ιράν έχει απειλήσει να τιμωρήσει το Ισραήλ με σκληρότερο τρόπο από ό,τι τον Απρίλιο όταν εξαπέλυσε επίθεση με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους, η Τεχεράνη μπορεί να επανεξετάζει το σχέδιό της αυτό υπό την μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και την αποστολή μυνημάτων για αυστηρές συνέπεις για την Kυβέρνηση Πεζεσκιάν, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην «Washington Post» ανώτατος αξιωματούχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν.

Κατά το δημοσίευμα ρόλο στην ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ιράν μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί δολοφονίας του Χανίγια με πύραυλο από το Ισραήλ, η Τεχεράνη φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι όλα έγιναν με βόμβα στο δωμάτιο του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς και άρα δεν δικαιολογείται σκληρή απάντηση.

Ωστόσο αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι, κατά το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ για την οποία οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι είναι «wild card» (μτφ. μπαλαντέρ).

Μπλίνκεν: Έχουμε στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει στείλει το μήνυμα στο Ιράν και το Ισραήλ πως υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να κλιμακωθεί.

Κατά τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο.

Το Ισραήλ παραδέχτηκε στις ΗΠΑ ότι σκότωσε τον Χανίγια - Οργή στον Λευκό Οίκο

Σε παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, φέρεται να προχώρησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει σε έκθεσή της η «Washighton Post». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια.

Η παραδοχή αυτή εξόργισε τον Λευκό Οίκο και παρασκηνιακά υπάρχει αυξανόμενη τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεώρησαν ότι η πράξη αυτή πηγαίνει πίσω την πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια διαδικασία που πίστευαν ότι σημειώνουν πρόοδο.

Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται η «Washighton Post» επιβεβαιώνει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα ήταν τεταμένη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι επειδή το Ισραήλ δεν τους ενημέρωσε πριν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις για τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη της Χεζμπολάχ ή των άλλων Ιρανών διοικητών.

Ο Γιαχία Σινουάρ νέος ηγέτης της Χαμάς

Την Τρίτη η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν τον Νετανιάχου, και όχι το Ιράν, ως τον βασικό μπαλαντέρ για τον περιορισμό μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης, σύμφωνα με αρκετούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς να ενημερώσει πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας αξιωματούχους του Μπάιντεν, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Πάντως, παρά το τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενέργειές του, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Συνελήφθη επιχειρηματίας στρατολογημένος από το Ιράν που ήθελε να σκοτώσει τον Νετανιάχου

Στη σύλληψη ενός ισραηλινού πολίτη προχώρησαν τον περασμένο μήνα οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ με την κατηγορία ότι στρατολογήθηκε από το Ιράν για να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Μπ...

Φόρτωση άρθρων...