Να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου ετοιμάζεται η Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με την πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η έγκριση του Κογκρέσου για τα F-16 εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες.
Και οι δύο χώρες, έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πώληση F-16 στην Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, είναι «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη». Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υφιστάμενου στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και 900 πυραύλους αέρος αέρος, όπως αναφέρει η WSJ.
Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον περσινό Ιούνιο περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35, που είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ.
Δικαίωμα βέτο από Μενέντεζ
Η κίνηση της Κυβέρνησης Μπάιντεν γίνεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον. Από την στιγμή που οι αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών Βουλής και Γερουσίας λάβουν το σχετικό αίτημα, έχουν 30 ημέρες για να το επεξεργαστούν και να αποφασίσουν αν θα το εγκρίνουν. Δικαίωμα βέτο έχει ο Πρόεδρος της επιτροπής στην Γερουσία, εν προκειμένω ο κ. Μενέντεζ, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος κ. Ρις και ο πρόεδρος της Επιτροπής στην Βουλή ο κ. Μακόλ.
Αξιωματούχοι κάνουν λόγο στην Wall Street Journal για «σύμπτωση» σχολιάζοντας το παράλληλο αίτημα για πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση. Ο Λευκός Οίκος, όπως φαίνεται, θέλει να ανταλλάξει τα F-16 με την έγκριση της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.
Εκπρόσωπος του State Department αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές πωλήσεις όπλων ως θέμα πολιτικής, μέχρι και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Όμως, σημειώνεται ότι το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια πώληση όπλων σε ξένη χώρα, την οποία έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος, αναφέρει η WSJ.