Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

WSJ: Μεγαλομανής ο Γιαχία Σινουάρ - Βάζει τη Χαμάς σε πιο ριζοσπαστικό μονοπάτι

Πλανήτης

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ διέταξε τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν νέο κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ λίγο αφότου διαδέχθηκε τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια, ενώ πολλά στελέχη της οργάνωσης τον χαρακτηρίζουν μεγαλομανή.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, με τίτλο ο βίαιος μεγαλομανής Σινουάρ βάζει την Χαμάς σε ένα ακόμη πιο εξτρεμιστικό μονοπάτι, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των αραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εντολή δόθηκε λίγο πριν από μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, αναφέρει το δημοσίευμα. Ορισμένα ανώτερα στελέχη της Χαμάς φέρονται να έχουν επιφυλάξεις για την απόφαση.

Η πρακτική αυτή ήταν συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της αιματηρής Δεύτερης Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς και στη δεκαετία του 1990, αλλά ατόνησε από τότε που το Ισραήλ έχτισε ένα φράγμα ασφαλείας γύρω από τη Δυτική Όχθη και ενίσχυσε τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών για να αποτρέψει τέτοιες συνωμοσίες.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επιβεβαιώνει επίσης προηγούμενες αναφορές ότι ο Σινουάρ ανανέωσε πρόσφατα την επαφή του με τους διαμεσολαβητές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας, επικαλούμενο ανώνυμους Άραβες αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση.

Ακόμη αναφέρει ότι έχει δει μια χειρόγραφη επιστολή του Σινουάρ από τον περασμένο μήνα, στην οποία λέει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς για να «σπάσει τη θέληση του Ισραήλ» και να ανοίξει το δρόμο για τον αφανισμό του εβραϊκού κράτους.

Το δημοσίευμα περιγράφει μια ιστορία στην οποία ο Σινουάρ είναι μια εξτρεμιστική φιγούρα ακόμη και στις τάξεις της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού πέρυσι αρνήθηκε να ταξιδέψει εκτός Γάζας για συνομιλίες συμφιλίωσης με αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις λόγω φόβων ότι ο Χανίγια θα τον εκθρονίσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα εξέπληξε ακόμη και άλλα μέλη της Χαμάς στο εξωτερικό με το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, επικαλούμενος ανώνυμους νυν και πρώην Άραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Αυτό ώθησε αξιωματούχους της Χαμάς στο Κατάρ να αποκαλέσουν κατ' ιδίαν τον Σινουάρ «μεγαλομανή», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο Σινουάρ μιλάει πρόσφατα για τον τρέχοντα πόλεμο και τον δικό του ρόλο σε αυτόν με «όλο και πιο μεγαλοπρεπείς όρους».

Μετά τη δολοφονία του Χανίγια τον Ιούλιο, πολιτικοί αξιωματούχοι της Χαμάς φέρεται να είχαν προτείνει τον πρώην ηγέτη Χαλέντ Μεσάαλ ως διάδοχό του, πριν η στρατιωτική πτέρυγα υπό την ηγεσία του Σινουάρ, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ, στείλουν μήνυμα ότι πρέπει να επιλεγεί εκείνος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα – 9 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1701: Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ. 1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. 1923: Με την αιτιολογία της απαγόρευση...

Τυφώνας «Μίλτον»: Τρομακτική προσομοίωση δείχνει τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσει (βίντεο)

Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις του τυφώνα Milton στην Φλόριντα επιβεβαιώνουν ότι θα πρόκειται για έναν από τους πλέον καταστροφικούς τυφώνες της περιοχής. Ο τυφώνας Milton έχε...

Φόρτωση άρθρων...