Κινέζοι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα δίκτυα των αμερικανικών παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών και απέκτησαν πληροφορίες από συστήματα που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για δικαστικά εξουσιοδοτημένες υποκλοπές, ανέφερε το Σάββατο η Wall Street Journal.

Η Verizon Communications και η Lumen Technologies είναι μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών των οποίων τα δίκτυα παραβιάστηκαν από την πρόσφατα ανακαλυφθείσα εισβολή, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι χάκερς ενδέχεται να είχαν πρόσβαση επί μήνες σε υποδομές δικτύου που χρησιμοποιούσαν οι εταιρείες για να συνεργαστούν με δικαστικά εξουσιοδοτημένα αιτήματα των ΗΠΑ για δεδομένα επικοινωνιών, ανέφερε η εφημερίδα. Είπε ότι οι χάκερς είχαν επίσης πρόσβαση σε άλλες δόσεις της διαδικτυακής κίνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Το Πεκίνο έχει στο παρελθόν αρνηθεί τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων ότι έχει χρησιμοποιήσει χάκερς για να παραβιάσει ξένα συστήματα υπολογιστών.

Η Verizon Communications, η AT&T και η Lumen Technologies δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από κινεζική ομάδα χάκερ με στόχο τη συλλογή πληροφοριών. Οι αμερικανοί ερευνητές την ονόμασαν «Salt Typhoon».

Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου διέκοψαν μια μεγάλη κινεζική ομάδα χάκερ με το παρατσούκλι «Flax Typhoon», μήνες αφότου αντιμετώπισαν το Πεκίνο για σαρωτική κυβερνοκατασκοπεία στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με το όνομα «Volt Typhoon».