Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Χάπι Pfizer: Συμφωνία για παραγωγή γενόσημου σε 95 χώρες

Πλανήτης

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της Covid-19 να κατασκευαστεί και να πωληθεί φθηνά σε 95 φτωχότερες χώρες που φιλοξενούν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μία παρόμοια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Merck τον περασμένο μήνα και μαζί οι δύο συμφωνίες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παραγωγή δύο απλών αντιικών χαπιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό.

Χάπι Pfizer: Προς χρήση σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες

Σύμφωνα με αυτό που προβλέπει η συμφωνία, η Pfizer θα χορηγήσει άδεια χωρίς δικαιώματα για το χάπι στην Medicines Patent Pool, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους κατασκευαστές να συνάψουν μια δευτερεύουσα άδεια χρήσης. Θα λάβουν τη φόρμουλα της Pfizer για το φάρμακο και θα μπορούν να το πουλήσουν για χρήση σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το φάρμακο σε αυτά τα μέρη. Ο οργανισμός κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με τη Merck για το αντιιικό χάπι της, το molnupiravir, που θα κατασκευαστεί και θα πωληθεί φθηνά σε 105 φτωχότερες χώρες.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εάν αυτό το βήμα θα είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί η επαρκής προμήθεια του φαρμάκου για χώρες που συνεχίζουν να στερούνται εμβολίων κατά της Covid-19.

Εκτός της συμφωνίας ορισμένες φτωχότερες χώρες

Όπως η συμφωνία της Merck, έτσι και η συμφωνία της Pfizer αποκλείει ορισμένες φτωχότερες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό. Η Βραζιλία, η οποία έχει έναν από τους χειρότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο, καθώς και η Κούβα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Τζαμάικα, θα πρέπει να αγοράσουν χάπια απευθείας από την Pfizer, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που θα χρεώσουν οι κατασκευαστές γενόσημων και αυτές οι χώρες υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκτός. Η Κίνα και η Ρωσία – χώρες μεσαίου εισοδήματος που φιλοξενούν συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους – εξαιρούνται και από τις δύο συμφωνίες, όπως και η Βραζιλία.

Ωστόσο, η προσέγγιση της Pfizer σε ό,τι αφορά το φάρμακό της είναι σημαντικά διαφορετική από τον τρόπο που χειρίστηκε το εμβόλιο της για την Covid. Η εταιρεία έχει στείλει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, αλλά έστειλε μόνο περίπου 167 εκατομμύρια από αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους. Δεν έχει προσφέρει σε κανέναν κατασκευαστή άδεια για την κατασκευή του εμβολίου της, το οποίο αναμένεται να αποφέρει έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Καθοριστική η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά τεστ

Το χάπι είναι απαραίτητο σε μέρη όπου λίγοι άνθρωποι είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Και επειδή είναι ένα χάπι που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διανεμηθεί από τις θεραπείες που συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Παρά την υπόσχεσή τους, ο αντίκτυπος των χαπιών από την Pfizer και τη Merck θα εξαρτηθεί και από την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά προσιτά και εύχρηστα τεστ Covid. Οι θεραπείες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολο στις εύπορες χώρες και ακόμη πιο δύσκολο σε χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Η παραγωγή του φαρμάκου της Pfizer θα είναι αρχικά περιορισμένη. Η εταιρεία λέει ότι μπορεί να παράξει αρκετά από τα χάπια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για 180.000 άτομα -που ισοδυναμεί με μια προμήθεια περίπου μιας εβδομάδας για όλους όσους έχουν μολυνθεί στη Φλόριντα στο απόγειο του κύματος που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα.

Έχει ανακοινώσει μάλιστα ότι θα χρεώσει λιγότερο τις φτωχότερες χώρες για το φάρμακο από τις πιο πλούσιες.

Χάπι Pfizer: Τα πλεονεκτήματα έναντι του φαρμάκου της Merck

Η θεραπεία της Pfizer μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το φάρμακο Merck: Φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με δοκιμές, και ο τρόπος με τον οποίο εμποδίζει την αναπαραγωγή του κορωνοϊού φαίνεται ασφαλέστερος, ειδικά για χρήση σε έγκυες γυναίκες και γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες. Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να αυξήσουν τη ζήτηση για χάπι Pfizer σε όλο τον κόσμο.

Σε αντίθεση με τη Merck, η οποία αδειοδότησε για τη θεραπεία της Ινδούς κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων ενώ ακόμη δοκίμαζε το φάρμακό της, η Pfizer δεν έχει ακόμη συνάψει απευθείας συμφωνία με κανέναν κατασκευαστή φαρμάκων γενόσημων, ένα βήμα που θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση μεγαλύτερης προσφοράς.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Medicines Patent Pool, Τσαρλς Γκορ, είπε ότι περισσότερες από 20 εταιρείες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την άδεια παραγωγής του φαρμάκου της Pfizer και ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αλλά η πρόσβαση θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο γρήγορα κινούνται οι ρυθμιστικοί φορείς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να εγκρίνουν το φάρμακο, είπε.

Χορήγηση της θεραπείας της Pfizer κατ’ οίκον

Η θεραπεία της Pfizer προορίζεται να λαμβάνεται στο σπίτι για πέντε ημέρες και θα χορηγούνται συνολικά 30 χάπια. Δέκα από τα χάπια περιέχουν στην ουσία μια χαμηλή δόση ενός φαρμάκου κατά του H.I.V. που είναι γνωστό ως ριτοναβίρη, που έχει σαν στόχο να επιβραδύνει τη διάσπαση του χαπιού της Pfizer, έτσι ώστε να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι κατασκευαστές γενόσημων σε όλο τον κόσμο παράγουν ριτοναβίρη, αλλά η επιτυχία της θεραπείας για την Covid-19 θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα αυτού του φαρμάκου. Ένας εκπρόσωπος της Pfizer, ο Κιτ Λόνγκλεϊ, είπε ότι η εταιρεία δεν προβλέπει προβλήματα προμήθειας του φαρμάκου.

Όταν και τα δύο φάρμακα της Merck και της Pfizer θα είναι διαθέσιμα ως γενόσημα, θα είναι δυνατόν για τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν και τα δύο μαζί ως θεραπεία που θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους έξω από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο κ. Γκορ επικαλέστηκε την εμπειρία με άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του H.I.V. και της ηπατίτιδας C, για την οποία τα αντιιικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται συνδυαστικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φειδίας Παναγιώτου: Προτείνει να απολυθεί το 80% των υπαλλήλων της ΕΕ - Η «έμπνευση» από τον Έλον Μασκ

O Κύπριος Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ξαναχτυπά... «Ας απολύσουμε το 80% των ανθρώπων που δουλεύουν στην ΕΕ. Ξέρω ότι μπορεί να νομίζετε πως είναι τρελή ιδέα αλλά εμπνεύστηκα ...

Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου διοργάνωσαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι ίσως μία απ...

Νέα πρόκληση Μπαχτσελί: «Αφού έγινε η άλωση της Δαμασκού, πλησιάζει και η άλωση της Ιερουσαλήμ»

Για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε προκλητικές δηλώσεις. Ο Τούρκος πολιτικός υποσχέθηκε άλωση της Ιερουσαλήμ. Οι οπαδο...

Φόρτωση άρθρων...