Τα 2,08 τρισ. δολάρια που εξανεμίστηκαν από τις αγορές παγκοσμίως την Παρασκευή μετά από την απόφαση για Brexit, ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες που έχουν καταγραφεί ποτέ, μεγαλύτερες ακόμη και από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers στη διάρκεια της κρίσης του 2008 και το κραχ της Μαύρης Δευτέρας στα χρηματιστήρια το 1987, σύμφωνα με την Standard & Poor’s Dow Jones Indices.

Περισσότερο επλήγησαν οι αγορές στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς ο FTMIB στο Μιλάνο και ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσαν τις μεγαλύτερες τους πτώσεις, 12% ο καθένας. Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 9% μέχρι ενός σημείου την Παρασκευή, αλλά έκλεισε τελικά με πτώση 3,15%.

Ο Mohit Bajaj, διευθυντής ενός ETF στην WallachBeth Capital LLC στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως η σοβαρότητα του selloff οφειλόταν εν μέρει στο ότι οι επενδυτές ανάγνωσαν εσφαλμένα το αποτέλεσμα και πόνταραν λάθος.

"Ξέραμε ότι θα είχαμε ένα ισχυρό selloff και οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν από την αντίδραση της αγοράς", πρόσθεσε.

Σε όρους δολαρίου, οι απώλειες της Παρασκευής ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2008, την ημέρα που το Κογκρέσο απέρριψε ένα πακέτο διάσωσης 700 δισ. δολαρίων για την Wall Street κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκείνη την ημέρα, οι αγορές παγκοσμίως έχασαν 1,94 τρισ. δολάρια.

Η πτώση της Παρασκευής ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς παγκοσμίως, διαμορφώθηκε στο 4,7%.

Το ποσοστό αυτό υπερβλήθηκε επτά φορές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το μεγαλύτερο διαμορφώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2008, στο 6,92%, και αντιστοιχούσε σε απώλειες 1,65 τρισ. Δολαρίων.