Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Υπερσυγκέντρωση πυρός σε Αιγαίο και Μεσόγειο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πλους αεροπλανοφόρου σε κλειστές θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο με τα πολλά νησιά και την ασταμάτητη κίνηση πλοίων, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ασυνήθιστο. Ομως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το είδαμε κι αυτό.

Η Μεσόγειος… φλέγεται. Μπορεί στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου να μη διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις, όμως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το τελευταίο 15ήμερο παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων σε Αιγαίο και Μεσόγειο θυμίζει εποχές Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόφαση του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να θέσει σε επαγρύπνηση τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τη δύναμη ταχείας αντίδρασης με αποστολές αυξημένης επιτήρησης σε θάλασσα και αέρα έχει ως αποτέλεσμα ένα… μποτιλιάρισμα πολεμικών πλοίων κάθε είδους. Από τη μία μεριά είναι πλοία χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Εχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 120 πλοία από τη Βόρεια Ευρώπη έως τη Μεσόγειο, ανάμεσά τους και τρία αεροπλανοφόρα. Αλλά από την άλλη είναι αναπτυγμένη και μία μεγάλη ναυτική δύναμη του ρωσικού στόλου. Ρωσικά πολεμικά βρίσκονται δυτικά της πόλης Ταρτούς στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση.

Ο πλους αεροπλανοφόρου σε κλειστές θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο με τα πολλά νησιά και την ασταμάτητη κίνηση πλοίων, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ασυνήθιστο. Ομως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία το είδαμε κι αυτό. Προ ημερών το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry Truman» συνοδευόμενο από αρκετά πλοία του 6ου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού (φρεγάτες, αντιτορπιλικά, καταδρομικά) και πολεμικά άλλων χωρών έπλεε στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο των αποστολών αυξημένης επιτήρησης στην Ανατολική Ευρώπη που αποφάσισε η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Mάλιστα, ο διοικητής του «Truman» αντιναύαρχος  Κερτ Ρένσοου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αποστολή στα «κλειστά ύδατα» του Βορείου Αιγαίου.

Και γαλλικό αεροπλανοφόρο
Αλλά και πιο δυτικά (Ιόνιο και νότια Κρήτης) ακόμη ένα αεροπλανοφόρο, το Γαλλικό «Charles de Gaulle» συνδράμει στις επιχειρήσεις επαγρύπνησης του ΝΑΤΟ και εναέριας αστυνόμευσης στην Ανατολική Ευρώπη μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησής του «Clemenceau 2022» αλλά τώρα αναπτύχθηκε κι αυτό εγγύτερα στο θέατρο επιχειρήσεων των συγκρούσεων της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι από αρχές Μαρτίου στη ναυτική δύναμη που συνοδεύει το «Charles de Gaulle» σ’ αυτή τη νέα αποστολή του συμμετέχουν η φρεγάτα «Υδρα», αλλά και το υποβρύχιο «Παπανικολής». Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συνοδεύουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Από το «Charles de Gaulle» απονηώνονται μαχητικά Rafale αλλά και αεροσκάφος (Αwacs) E-2C Hawkeye για αποστολές ελέγχου, φύλαξης και επιτήρησης του νατοϊκού εναέριου χώρου, κοντά στα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Ολη η παραπάνω δραστηριότητα βέβαια έρχεται να προστεθεί στην πάγια παρουσία ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου με προγραμματισμένες ασκήσεις που διεξήχθησαν ή διεξάγονται αυτές τις μέρες. Επιπλέον δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στο Αιγαίο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει έτσι κι αλλιώς πληθωρική παρουσία είτε με τις δικές τους ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις είτε με τα πλοία «σκοπούν» από το Βόρειο Αιγαίο έως το Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και με τις απαιτούμενες αποστολές επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...