Ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας.

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του.

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδόν το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας καταστράφηκε τον περασμένο χειμώνα, από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα πολλές ουκρανικές πόλεις να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κρύο. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για να πληγούν άμαχοι, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να περιορίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απέκρουσε δύο ξεχωριστές επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη: η μία στόχευε την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και η δεύτερη τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα ενώ δύο πολυώροφα κτίρια γραφείων στην επιχειρηματική συνοικία της πόλης υπέστησαν μικρές ζημιές. Πολλά παράθυρα κτιρίων έσπασαν και έγγραφα σκορπίστηκαν στο έδαφος.

Μόσχα: Ανοιχτό αφήνει ο Μεντβέντεφ το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι στην επίθεση στη Μόσχα συμμετείχαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα καταρρίφθηκε και τα άλλα δύο «εξουδετερώθηκαν» με ηλεκτρονικά μέσα.

«Φανταστείτε αν η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ήταν μία επιτυχία και απέκοπταν ένα τμήμα των εδαφών μας, τότε, θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικό όπλο,», είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος το πανίσχυρου Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.