Άλλες φορές με τρόπο απολύτως δραματικό και άλλες με τρόπο γραφικό, έρχεται η ζωή να υπενθυμίσει στους βασικούς διεκδικητές της εξουσίας ότι ο δρόμος προς τις εκλογές ούτε ομαλός είναι, ούτε προβλέψιμος. Και πως, σε κάθε περίπτωση, όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν βεβαιότητες, κινδυνεύει να πέσει από τα σύννεφα.
Μέσα σε μερικές μόλις ημέρες, η προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας προς τις κάλπες απέκτησε πολλές αστάθμητες μεταβλητές, που θα μπορούσαν η καθεμία από αυτές να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα –όσο, κι αν προφανώς, μιλάμε για άλλης τάξεως θέματα που επ’ ουδενί συμψηφίζονται ή δύνανται να συγκριθούν μεταξύ τους.
Η σκιά της τραγωδίας
Τούτες τις ώρες, για παράδειγμα, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών πέφτει βαριά στο πολιτικό σκηνικό. Και μπορεί, σε γενικές γραμμές, προσώρας οι πολιτικοί μας να έχουν συγκρατηθεί αντιλαμβανόμενοι ότι τώρα είναι στιγμές πόνου και βαθέος πένθους και όχι κομματικής αντιπαράθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση θα ανοίξει.
Εξάλλου, οι καταγγελίες και οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών, οι παραιτήσεις στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αποκάλυψη πως ακόμη και οι Βρυξέλλες είχαν κινηθεί εναντίον της χώρας μας για το σιδηροδρομικό δίκτυο προφανώς και ιχνογραφούν ένα σκηνικό βαριών πολιτικών ευθυνών, από τις οποίες η Κυβέρνηση δύσκολα θα ξεφύγει. Συν τοις άλλοις, όσο κι αν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επικεντρώνονται προσώρας στην τραγωδία αυτή καθεαυτήν, είναι κοινός τόπος και απολύτως επιβεβλημένο να
ζητήσουν κάποια στιγμή από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για όλα τα κενά και τις ελλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες συνανθρώπους μας. Δεν θα ήταν υπερβολή, λοιπόν, ούτε βεβιασμένο να υποστηρίξει κανείς ότι το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς αυτή η εθνική τραγωδία παραμένει άδηλο. Και σίγουρα, το γεγονός ότι ήδη από τις πρώτες ώρες, όταν άρχισε να συνειδητοποιείται ότι οι νεκροί θα είναι δεκάδες, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σενάρια αναβολής των εκλογών, είναι ενδεικτικό της αβεβαιότητας που δημιούργησε η φρίκη στα Τέμπη.
Αστάθμητη μεταβλητή
Χωρίς προφανώς να συγκρίνονται ή να συμψηφίζονται, η εθνική τραγωδία και οι (πολιτικές) αβεβαιότητες που γέννησε ήρθαν να προστεθούν στα αχαρτογράφητα ύδατα που προέκυψαν από την κρίση με τον Παύλο Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην βρίσκεται στην επόμενη Βουλή ο πρώην υπουργός, σε όλα τα κομματικά επιτελεία επιχειρούσαν, ήδη από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, να υπολογίσουν πόσο μπορεί να επηρεάσει το κλίμα και τους πολιτικούς συσχετισμούς η «έξωση» Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Στην Κουμουνδούρου ευλόγως διερωτώντο κατά πόσον οι πλέον «σκληροπυρηνικοί» ψηφοφόροι θα αλληθώριζαν προς άλλα κόμματα μετά τον αποκλεισμό του βουλευτή από τους συνδυασμούς, αλλά και κατά πόσον ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Πολάκη στα ψηφοδέλτιά του θα μπορούσε να συνομιλήσει ευκολότερα με τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου. Το ίδιο ερώτημα απασχολούσε και τη ΝΔ, μαζί με το πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ρητορική χωρίς τους... καβαφικούς «Βαρβάρους» -τον ίδιο τον Πολάκη, δηλαδή.
Στο ΠΑΣΟΚ είχαν έναν λόγο παραπάνω να διερωτώνται τα ίδια πράγματα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και καιρό καταγγέλλει τον «Πολακισμό» στην δημόσια ζωή και επικαλείται ως πρόσχημα την παρουσία Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκρούει με ευκολία τις προτάσεις συνεργασίας και τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Ωστόσο, όπως δείχνει η ίδια η ζωή, στις εκλογές όλοι τους θα πάνε όχι μόνο χωρίς καμία ευκολία, αλλά και χωρίς καμία βεβαιότητα.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις