Η αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «food pass» κατά την κορύφωση της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 υπενθύμισε σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι... εκλογές χωρίς «κυνήγι» της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα δεν γίνονται. Έστω κι αν ο ορισμός της «μεσαίας τάξης» είναι από μόνος του προβληματικός...
Και μόνο να ρίξει κανείς μία ματιά στα στοιχεία των ανακοινώσεων Μητσοτάκη και στην περαιτέρω τεκμηρίωσή τους από το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν δύο συμπεράσματα: πρώτον, το «κλασικό» ότι δεν κερδίζονται εκλογές χωρίς την συγκατάνευση και την προσέλκυση της μεσαίας τάξης και, δεύτερον, ότι η κοινωνική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Άλλα αντ’ άλλων
Εν αρχή, όμως, τα στοιχεία: αφού τα εισοδηματικά κριτήρια που ετέθησαν ήταν τα 24 χιλιάρικα με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο του νοικοκυριού, από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι ωφελούμενα από το μέτρο είναι 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (από τα συνολικά 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά...) με 8,5 εκατομμύρια μέλη (από τα 10 εκατομμύρια Έλληνες που διαβιούν στη χώρα).
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι η εικόνα που έχει το κράτος για την οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι στρεβλή, αν όντως προκύπτουν από τα ως άνω στοιχεία ότι 8,5% στους 10 πολίτες ανήκουν στην «(μικρο)μεσαία τάξη» και 3 στα 4 νοικοκυριά επίσης εντάσσονται σ’ αυτή, για δύο λόγους, που αναλύουν σε όλα τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων:
Πρώτον, διότι προφανώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω απ’ αυτά, από τα 1,5 εκατομμύρια πολίτες που δεν εντάσσονται στην «περίμετρο» του μέτρου του «food pass», λόγω δανειακών υποχρεώσεων, αυξημένων ενοικίων κ.α.
Δεύτερον, διότι είναι επίσης προφανές ότι οι πολίτες που ζουν με περισσότερα από 24.000 ευρώ ανά νοικοκυριό συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί είναι πολύ περισσότεροι από τους αριθμούς που «περισσεύουν» από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.
Στοχευμένες εξαγγελίες
Για τον λόγο, άλλωστε, αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν ένα μέτρο που, με κάτι παραπάνω από 650 εκατομμύρια, «αγγίζει» την πλειονότητα των πολιτών –μεταξύ των οποίων πολλούς που δηλώνουν ότι «βγάζουν» λιγότερα από 24 χιλιάρικα ανά ζευγάρι ή 29 χιλιάρικα ανά ζευγάρι με ένα παιδί ή από 34 χιλιάρικα ανά ζευγάρι με δύο παιδιά (και πάει λέγοντας...) αλλά θα πάρουν αυτά τα κατ’ ελάχιστον 22 ευρώ τον μήνα.
Με άλλα λόγια, έστω κι αν είναι προφανέστατο ότι το «food pass» ούτε το πρόβλημα της ακρίβειας λύνει, ούτε αποτελεί κυματοθραύστη των διαρκών ανατιμήσεων και των «σοκ» που παθαίνουν οι καταναλωτές κάθε φορά που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, το χασάπικο, το μπακάλικο ή το ιχθυπωλείο, ταυτοχρόνως είναι ένα μέτρο που θα «αγγίζει» την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να «μελετούν» πώς με τέτοια γενικής εφαρμογής και ισχύος μέτρα μπορεί η κυβέρνηση να «μπει» σε κάθε σπίτι –παρά τη γενική παραδοχή ότι η ανακοίνωση Μητσοτάκη είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
«Όλο και κάποιοι θα τσιμπήσουν, όλο και κάποιοι θα πουν “μα τι άλλο να κάνει πια και το κράτος”», πιθανολογεί προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόσω στον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιούν για μία ακόμη φορά πως πρέπει αφενός να επανακαθορίσουν (και αυτό ισχύει για τη χώρα συνολικά) την έννοια της μεσαίας τάξης, αφετέρου να προβληματίζονται διαρκώς για τους τρόπους, τα μέσα και τα «εργαλεία» προσέλκυσης αυτών των πολιτών, ενόψει των δυο (;) σκληρότατων και δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων του 2023.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις